Curtea Supremă a SUA s-a pronunțat în cazul marilor producători de ciocolată, acuzați că țin copii sclavi pe plantațiile de cacao.
Curtea Supremă a SUA a decis, recent, că marile companii americane Nestlé USA și Cargill nu pot fi acuzate de folosirea copiilor drept sclavi pe plantațiile de cacao de pe continentul african, scrie BBC.
Cu un scor de 8-1, Curtea Supremă a stabilit că marii producători de ciocolată nu pot fi trași la răspundere în SUA pentru fapte de sclavie și trafic de minori comise în Africa.
Amintim că opt copii care ar fi fost folosiți ca sclavi pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș au dat în judecată o parte dintre cele mai mari companii de ciocolată.
VEZI ȘI: Statuia unui comerciant de sclavi, DĂRÂMATĂ și ÎNLOCUITĂ cu un chipul unei protestatare
Într-un proces intentat la Washington DC, șapte mari producători de ciocolată au fost acuzaţi că „au profitat cu bună ştiinţă” de munca a mii de copii care erau obligaţi în mod ilegal să muncească pe plantaţiile de cacao fără a fi plătiţi, scria The Guardian în luna februarie a.c.
Producătorii de ciocolată chemați în judecată în calitate de inculpați în procesul intentat de International Rights Advocates (IRA) la Washington DC sunt Nestlé, Mars, Hershey, Cargill, Olam, Barry Callebaut şi Mondelez. Procesul a fost intentat în numele a opt copii.
Reclamanții sunt originari din Mali și solicitau despăgubiri pentru munca forţată şi pentru suferinţa emoţională suferită şi compensaţii suplimentare pentru supraveghere neglijentă şi îmbogăţirea nedreaptă a celor şapte producători de ciocolată.
Ei au susținut că au fost recrutați în Mali prin înșelăciune și traficați către fermele de cacao din Coasta de Fildeș, unde ar fi muncit timp de câțiva ani fără plată, fără documente și fără să știe unde se aflau.
VEZI ȘI: Un senator șochează: Sclavia, un rău NECESAR
BBC mai informează că aproximativ 70% din producția mondială de cacao provine din Africa de Vest. 45% din oferta globală de cacao este produsă de plantațiile din Coasta de Fildeș.
De asemenea, conform unui raport publicat de Departamentul Muncii din Statele Unite în 2020, 1,56 de milioane de copii lucrează în fermele de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci