Curtea Supremă a SUA s-a pronunțat asupra unei dispute a unei companii petroliere ruse cu Ucraina.
Judecătorii au declarat luni că nu vor interveni într-o dispută dintre PAO Tatneft, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, și Ucraina. Cazul va continua în instanțele inferioare din SUA, care s-au alăturat companiei și au refuzat să respingă cazul, potrivit AP News. Înalta Instanță nu a comentat cazul, ci a spus doar că nu îl va audia.
Cazul respins de instanță datează de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 și implică cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina, rafinăria de petrol Kremenchuk, care a fost distrusă de Rusia în aprilie.
Rafinăria a fost inițial deținută pe jumătate de Ucraina, iar cealaltă jumătate a fost deținută în comun de Tatneft și de regiunea rusă Tatarstan. O dispută între părți a dus la un arbitraj în care Ucraina a fost obligată în 2014 să plătească către Tatneft suma de 112 milioane de dolari plus dobândă.
Tatneft a încercat să recurgă la instanțele din Statele Unite pentru a solicita despăgubiri, însă Ucraina susține că SUA nu are nicio legătură cu acest caz. Avocații Ucrainei spun că Tatneft ar trebui să apeleze la instanțele din Ucraina care, în ciuda războiului, ”rămân deschise și ar lua în considerare în mod corect cererea de ajutor a lui Tatneft”.
Citește și:
SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și și-ar scufunda flota de la Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țară, a avertizat duminică fostul director CIA și generalul în retragere David Petraeus, scrie The Guardian.
Petraeus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.
El a declarat pentru ABC News: "Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – unul colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, dar și fiecare navă din Marea Neagră".
Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin și-a exprimat opiniile pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare a unui război mai amplu între Rusia și Occident. Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, un "răspuns al SUA și al NATO" ar fi în regulă, a spus Petraeus.
Petraeus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.
"Poate că poți face acest caz. Celălalt caz este că acest lucru este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns", a mai spus el.
Cu toate acestea, Petraeus a adăugat: "Nu vrei să intri, din nou, într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arăți că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News