Curtea Supremă a SUA va decide dacă Donald Trump poate fi judecat pentru revolta de la Capitoliu

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Curtea Supremă a SUA a declarat că va decide dacă Donald Trump poate fi urmărit penal pentru presupusul amestec în alegerile din 2020.

 

Conform programului de lucru al instanței, publicat miercuri, aceasta va începe să audieze cazul la sfârșitul lunii aprilie, urmând să ia o decizie cel mai târziu la sfârșitul lunii iunie.

Curtea, care are o majoritate conservatoare de 6-3, a precizat într-o declarație nesemnată că va analiza "dacă și, în caz afirmativ, în ce măsură un fost președinte se bucură de imunitate prezidențială în fața urmăririi penale pentru un comportament care se presupune că ar implica acte oficiale în timpul mandatului său".

Curtea, trei dintre cei nouă membri fiind numiți de Trump, a declarat anterior că președinții beneficiază de imunitate civilă pentru acte oficiale.

Dar Trump, favorit la cote maxime pentru a fi candidatul Partidului Republican la scrutinul din acest an, a susținut că ar trebui să fie protejat și el de urmărirea penală.

Până în prezent, teoria sa conform căreia foștii președinți se bucură de imunitate absolută pentru orice acțiune oficială a fost respinsă de instanțele inferioare.

La începutul acestei luni, o comisie a Curții de Apel din SUA a susținut decizia judecătorului districtual Tanya Chutkan de a continua procesul.

Aceasta a decis că Trump poate fi urmărit penal pentru ceea ce a făcut la Casa Albă și în perioada premergătoare revoltelor din 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul SUA.

Trump a pledat nevinovat în toate cazurile, referindu-se frecvent la ele ca fiind "vânători de vrăjitoare" politice

Judecătorii Curții Supreme vor audia, de asemenea, apelul domnului Trump de a rămâne pe buletinul de vot prezidențial, în ciuda încercărilor de a-l da afară din cauza eforturilor sale în urma pierderii alegerilor din 2020.

În timpul argumentelor de la începutul acestei luni, instanța părea că va fi de partea lui Trump, iar o decizie în acest caz ar putea veni în orice moment.

Cazul de interferență electorală, intentat de avocatul special Jack Smith, este unul dintre cele patru procese cu care se confruntă Trump în timp ce încearcă să recupereze Casa Albă.

Trump urmează să fie judecat luna viitoare la New York pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

De asemenea, el a fost acuzat că a păstrat documente clasificate la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, un caz care a fost intentat tot de Smith și care urmează să fie judecat în luna mai.

În Georgia, el a fost acuzat în instanța de stat că a complotat pentru a submina alegerile din 2020 din acest stat.

Trump a pledat nevinovat în toate cazurile, referindu-se frecvent la ele ca fiind "vânători de vrăjitoare" politice.

Presupunând că Trump, așa cum era de așteptat, va câștiga nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe Joe Biden în noiembrie, înseamnă că acesta se va lupta în procese în timp ce se află în plină campanie electorală.

În cazul în care va fi nominalizat și va câștiga Casa Albă, el ar putea încerca să obțină respingerea oricăror procese federale împotriva sa, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel