Curtea Supremă blochează eforturile administrației Biden de a asigura avorturile de urgență în Texas

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins, luni, apelul administrației președintelui Joe Biden de a impune în Texas directivele federale care obligă spitalele să efectueze avorturi în caz de urgență medicală, informează Reuters.

Decizia blochează astfel un ghid federal emis de Departamentul de Justiție, care a fost conceput pentru a asigura accesul la avort în situații medicale critice, în pofida legislației stricte din Texas ce interzice aproape în totalitate procedura.

Administrația Biden a emis această directivă în iulie 2022, în încercarea de a proteja accesul la avort după ce Curtea Supremă, având o majoritate conservatoare, a anulat în iunie 2022 hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garantase legalizarea avortului la nivel național. Directivele, bazate pe Legea privind Tratamentul Medical de Urgență și Munca din 1986 (EMTALA), reaminteau spitalelor participante la Medicare – programul federal de sănătate destinat persoanelor în vârstă – obligația de a oferi îngrijire de urgență pentru stabilizarea pacienților, indiferent de posibilitatea lor de a plăti.

Ghidul specifica faptul că, în temeiul legii EMTALA, medicii sunt obligați să efectueze un avort atunci când este necesar pentru a rezolva o urgență medicală și pentru a stabiliza pacienta, chiar și în statele unde procedura este interzisă. Potrivit directivelor federale, legea federală prevalează asupra interdicțiilor statale care nu fac excepții pentru urgențe medicale sau care prevăd excepții insuficiente.

În prezent, legea din Texas interzice avorturile, cu excepția cazurilor în care sarcina pune în pericol viața femeii sau riscă să cauzeze „afectarea substanțială a unei funcții corporale majore”.

În urma emiterii directivei, statul Texas și două asociații medicale anti-avort – Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor Pro-Viață și Asociația Creștină de Medicină și Stomatologie – au dat în judecată administrația Biden. Aceștia au susținut că directiva federală depășește limitele legii, obligând personalul medical să efectueze avorturi într-o manieră care depășește restricțiile legale ale statului Texas.

În 2022, judecătorul James Wesley Hendrix a blocat aplicarea directivei, susținând că aceasta reprezintă o interpretare greșită a legii EMTALA și ar permite avorturi care depășesc limitele stabilite de legislația texană. Ulterior, Curtea de Apel a Statelor Unite din Circuitul 5, cu sediul în New Orleans, a susținut decizia judecătorului Hendrix la începutul anului 2023, argumentând că „EMTALA nu impune niciun tratament medical specific, cu atât mai puțin avortul”.

Curtea Supremă a Statelor Unite a mai abordat o problemă similară în iunie 2023, când a permis temporar efectuarea avorturilor în Idaho în cazuri de urgență medicală, subliniind prevalența legii federale EMTALA în fața interdicțiilor statale, într-o decizie 6-3. Totuși, și atunci Curtea a ales să respingă cazul, fără a se pronunța pe fond.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel