Pentru judecătorii europeni, interdicția de a purta semne religioase în mod vizibil este legală atâta timp cât se aplică tuturor, chiar și celor care poartă cruce creștină.
O companie care interzice purtarea vălului islamic la locul de muncă nu comite discriminare atât timp cât regula se aplică tuturor, inclusiv creștinilor care poartă o cruce în mod vizibil.
Pe scurt, aceast lucru a fost hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene intervenind în recursul introdus de o femeie cetațean al Belgiei de religie musulmană căreia i s-a refuzat un contract de stagiu pentru că și-a exprimat refuzul de a-și scoate vălul pentru a respecta politica de neutralitate a companiei.
”Regulamentul intern al unei firme care interzice purtarea semnelor religioase, filozofice sau spirituale nu constituie discriminare directă dacă este aplicat în mod general și nediscriminatoriu”, scriu judecătorii europeni, potrivit Europa Today.
”Religia și convingerile personale trebuie să fie considerate unul și același motiv de discriminare, periclitând în caz contrar cadrul general de egalitate de tratament în materie de angajare și condiții de muncă stabilite de dreptul Uniunii”, au mai adăugat aceștia.
Curtea precizează că, potrivit dreptului comunitar, ”o prevedere a unui regulament de lucru al companiei care interzice angajaților să-și exprime verbal, îmbrăcați sau în orice alt mod, convingerile lor religioase sau filozofice, de orice tip, nu constituie, în ceea ce privește angajații care intenționează să-și exercite libertatea de religie și conștiință prin purtarea vizibilă a unui semn sau a unei haine cu conotație religioasă, discriminare directă pe religie sau pe convingeri personale cu condiția ca prevederea să fie aplicată în mod general și nediscriminatoriu”.
Nu este prima dată când Curtea de Justiție a UE ia atitudine în favoarea interzicerii vălului la locul de muncă: deja în 2021, judecătorii respingeseră recursul a două femei germane care denunțaseră o cerer similară a companiei pentru care au lucrat.
Citește și:
O politiciană suedeză născută în Irak și-a tăiat părul în timpul unei dezbateri din Parlamentul European, în semn de solidaritate cu manifestanții antiguvernamentali din Iran.
Abir Al-Sahlani, un membru al Parlamentului European de origine irakiană, a venit la pupitru pentru a vorbi despre represiunea cu care se confruntă femeile din Iran. Sahlani a cerut încetarea ”necondiționată și imediată” a oricărei violențe împotriva tuturor cetățenilor Iranului.
Politicianul suedez a declarat: ”Până când Iranul va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât cea a asupritorilor”.
Protestele anti-hijab au izbucnit în Iran după ce o femeie de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției, după ce a fost arestată de către poliția Iranului.
Motivul arestării: femeia purta o basma islamică prea lejeră. Familia femeii a acuzat personalul de poliție că a bătut-o în cap cu o baston din dotarea poliției, ba mai mult, femeia ar fi fost trântită în mod repetat cu capul de de unul dintre vehiculele lor.
Protestele au izbucnit în Iran când vestea morții lui Amini s-a răspândit. Femeile din întreaga țară au organizat demonstrații împotriva regulilor stricte ale Iranului privind ținuta femeilor, scoțându-și în mod ceremonios basma în public și tunzându-și părul, relatează Republic World.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că moartea lui Mahsa Amini ”i-a frânt profund inima”, numind incidentul a fi unul ”amar”. Mai mult, el a adăugat: ”Unii oameni au provocat nesiguranță pe străzi”, susținând că ”revoltele” au fost planificate și au dat vina pe SUA și Israel.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News