Sociologul Vasile Dâncu a analizat, exclusiv pentru DC NEWS, ce înseamnă riscul începerii școlii, comasat cu alegerile locale de la finalul lunii.
„Cel mai grav este, după părerea mea, următorul lucru. Înțeleg că noi avem în acest moment un guvern care a fost improvizat, dând afară guvernul legitim printr-o moțiune de cenzură manufacturată, se întâmplă aceste lucruri în democrație, funcționează, sunt aproape normale. Înțeleg chiar incompetența unui guvern.
Nu înțeleg, însă, această incompetență, care ar putea fi compensată oarecum de o consultare cu școala, mai apropiată, cu opoziția, cu universitățile, cu toți specialiștii. Am putea face un efort național. Avem un pact național pentru educație, semnat în vremea președintelui Băsescu, de toți președinții partidelor, care spune că timp de 10 ani ar trebui să respectăm cu toții niște principii. Unul dintre principii este și acesta al grijii față de copil și față de societate”, a transmis Vasile Dâncu, la DC NEWS.
„Viața este mai importantă, în anumite momente, decât educația. Pe de altă parte, nu avem dreptul să sacrificăm, conform principiilor din acel pact, educația pentru niciun fel de alt motiv. Ori, noi, în momentul acesta, vedem că nu putem face școală și se va bloca cu siguranță procesul de învățământ, într-o săptămână vom vedea sute de școli care se închid și va fi o panică generalizată, nu vor mai merge nici profesorii, nici copii, însă vrem să facem alegeri.
Dacă vrem să facem alegeri cu orice preț la sfârșitul acestei luni, și am văzut că, în general, partidele sunt de acord. Vor și ei să scape de această nebunie, de acest stres. Dar nu înțeleg de ce se insistă să facem alegeri cu orice preț, fiindcă acestea vor aduce în plus un stres. S-ar putea să nu ajungem la alegeri dacă va fi un mare scandal cu școala. Dacă 8 milioane din populația României vor face parte din această criză, s-ar putea să ne trezim la alegeri că vin 20% dintre alegători. (...) O prezență atât de mică face ca alegerile să fie ilegitime până la urmă, să iasă oameni care nu au nici măcar majoritatea din acea mică participare. Viciem procesul din toate perspectivele și cred că aici ar trebui mai multă raționalitate din partea tuturor”, a argumentat sociologul și politicianul PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News