Cutremur cu epicentrul la Bruxelles: România riscă să piardă 3 miliarde de euro. Sancțiuni pentru haosul din POS Mediu

euro
euro

Surse parlamentare de la Bruxelles ne-au declarat că la Comisia Europeană se pregătește blocarea fondurilor destinate României pentru Programul Operațional Sectorial  Mediu. Procedura este similară celei de anchetare a modului în care s-au folosit banii europeni pentru Programul Operațional Sectorial Regional. În acest caz, s-au blocat plățile pentru 124 de proiecte, fiind în discuție 800 de milioane de euro.

Noile ”amenzi” pe care statul român le va suporta sunt rezultatul haosului din primării la derularea proiectelor pe axa privind deșeurile și alimentările cu apă. Decizia oficialilor de la Bruxelles va fi remisă autorităților din România în 10-14 zile, fiind în discuție fonduri între 1-3 miliarde de euro. Autoritatea de Management pentru POS Mediu este un departament din cadrul Ministerului Mediului responsabil de gestionarea fondurilor structurale alocate sectorului. POS Mediu are un buget alocat de aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care aproximativ 4,5 miliarde Euro reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC), iar diferența o reprezintă cofinanţarea naţională (1 miliard Euro).

Sectorul apă (extinderea sau modernizarea rețelelor de apă și canalizare, construirea staţiilor de tratare și a staţiilor de epurare) are cea mai mare finanțare  (60%). Beneficiarii proiectelor sunt Companiile Regionale de Apă, din subordinea autorităților locale. Alte probleme grave sunt la investițiile pentru Sectorul de gestionare a deșeurilor (așa numitele gropi de gunoi ecologice).

ONG-urile se plâng că statul nu-și face treaba

Cum aminteam, blocarea fondurilor pentru infrastructură (pentru cel puţin o jumătate de an) a fost deja anunțată. Un audit realizat de Comisia Europeană a descoperit deficienţe  la procedurile în baza cărora s-au împărţit banii europeni în România. Informația, apărută pe 9 iunie, a dat naștere unui scandal între Opoziție, care a acuzat Executivul de gestionarea proastă a fondurilor europene, și Putere, care acuză lideri locali ai USL de nereguli financiare.În februarie 2011, mai multe ONG-uri care au câştigat proiecte cu finanţare europeană aveau activitatea blocată deoarece Ministerul Finanţelor Publice (MFP) întârzia să plătească partea de contribuţie a statului român. La vremea respectivă organizațiile au depus o petiție pe care au trimis-o Guvernului pentru a-i cere deblocarea de urgenţă a banilor.

„În urmă cu câteva luni, premierul Emil Boc declara că absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune reprezintă una dintre priorităţile de grad zero ale Guvernului. Paradoxal, chiar Guvernul României prin MFP blochează absorbţia fondurilor europene", se arata în petiţie.

„La 15 zile după semnarea contractelor, MFP trebuia să vireze beneficiarilor o prefinanţare de 30%. Au trecut trei luni şi beneficiarii nu au primit nici un ban. Conducerea MFP refuză să recunoască acest blocaj", a declarat, pentru România Liberă, Oana Preda, directorul Centrului de Resurse pentru Participare.

„25 de universităţi din ţară nu au primit prefinanţarea pentru proiectul de burse doctorale, ceea ce înseamnă că proiectul nostru e blocat", afirmă Lucian Georgescu, managerul proiectului „Burse doctorale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel