Un cutremur de mare intensitate a zguduit partea de vest a Afganistanului, mai multe persoane pierzându-și viața.
Un cutremur a zdruncinat vestul Afganistanului luni, ucigând peste 20 de persoane și distrugând sute de case, au declarat autoritățile locale citate de CNN.
Cutremurul de 5,6 grade a zguduit provincia vestică Badghis, la granița cu Turkmenistanul, după-amiază, transformând casele din cărămidă în moloz, potrivit fotografiilor împărtășite de autoritățile locale.
„Din păcate, rapoartele noastre inițiale arată că 22 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise și alte patru au fost rănite”, a declarat Baz Mohammad Sarwari, directorul de Informare și Cultură al administrației provinciale Badghis.
„Mujahedinii au ajuns în unele dintre zonele afectate, dar Badghis este o provincie muntoasă, numărul victimelor ar putea crește”, a adăugat Sarwari, referindu-se la luptătorii talibani, și adăugând că ploile abundente au lovit intens zona.
Mullahul Janan Saeqe, șeful Centrului de Operațiuni de Urgență al Ministerului de Stat pentru Situații de Urgență, a confirmat numărul morților și a spus că peste 700 de case au fost avariate. Sanullah Sabit, șeful unității de asistență medicală din principalul spital din capitala Badghisului a declarat că au primit cinci pacienți răniți în urma cutremurului, majoritatea cu oase rupte și fracturi.
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 30 de kilometri (aproximativ 19 mile), potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brașov, 88 km NE de Ploiești, 105 km S de Bacău, 119 km V de Galați, 119 km V de Brăila, 139 km N de București, 159 km NE de Pitești, 187 km SV de Iași, 187 km E de Sibiu și 204 km N de Ruse.
Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a oferit mai multe detalii, într-un interviu pentru DCNews, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.
'Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact.', a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News