Cutremur, duminică dimineața, în Vrancea. Seism și la miezul nopții. Tu le-ai simțit?

Foto: Pixabay, de Tumisu
Foto: Pixabay, de Tumisu

Un cutremur a avut loc în această dimineață în Vrancea.

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe Richer s-a produs duminică dimineaţa, 11 septembrie, la ora locală 7:41, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), transmite Agerpres.

Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 115 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 85 km sud de Bacău, 95 km est de Braşov, 103 km vest de Galaţi, 108 km nord-vest de Brăila, 113 km nord-est de Ploieşti şi 161 km nord de Bucureşti.

Cutremur și la miezul nopții



Tot duminică, la miezul nopţii, ora 00:00:42, a mai avut loc în aceeaşi zonă un cutremur de magnitudine mai mică, respectiv 2,6 pe Richter, dar la adâncimea de 61 km.

În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc şase cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,4.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Cutremur de 7,6 în "Cercul de Foc al Pacificului", în Papua Noua Guinee: ”Au fost zguduiți foarte puternic”. A fost emisă alertă de tsunami

Un cutremur puternic a lovit Papua Noua Guinee. Seismul a avut magnitudinea de 7,6 pe Richter. A lovit duminică estul Papua Noua Guinee, provocând pagube clădirilor, conform Agerpres. 

Institutul american de geofizică (USGS) a emis iniţial o alertă de tsunami, dar a ridicat-o rapid. Cu toate acestea, USGS a avertizat că pot exista "fluctuaţii minore ale nivelului mării în unele zone de coastă". Locuitorii din Madang au declarat pentru AFP că au fost ”zguduiţi foarte puternic”, afirmând că unele clădiri au fost avariate. Seismul s-a produs la o adâncime de 61 de kilometri, la aproximativ 66 de kilometri de oraşul Kainantu, a indicat USGS.

Papua Noua Guinee, care cuprinde partea de est a Insulei Noua Guinee, se află în aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% din activitatea seismică şi vulcanică a lumii şi unde se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea de intensitate moderată.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit această regiune în februarie 2018, provocând alunecări de teren şi omorând cel puţin 125 de persoane. Sâmbătă, o serie de cutremure au lovit provincia indoneziană Papua, situată în partea de vest a insulei Noua Guinee, fără a provoca victime sau pagube. În 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1 în Indonezia a declanşat un tsunami care a făcut 220.000 de morţi în regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia, reaminteşte AFP.

Totodată, un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit sâmbătă dimineaţă provincia Papua din Indonezia, urmat de un alt cutremur cu magnitudinea 5,9 câteva minute mai târziu, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Ambele cutremure au fost înregistrate la o adâncime de 19,1 kilometri, la aproximativ 272 de kilometri de oraşul Abepura, a precizat USGS. Vezi continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel