Seismologul INFP Mihai Diaconescu a anunțat că seismul care s-a produs ieri în Arad a avut mai multe replici.
Un cutremur cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter a avut loc marți seara în zona Arad. Seismologul Mihai Diaconescu a anunțat ulterior la Realitatea Plus că au urmat și patru replici ale cutremurului. Mai mult decât atât, specialistul a explicat o diferență importantă între seismele din Arad și cele din Gorj.
"Cutremurul a fost urmat de niște secvențe, în număr de 4, un cutremur de 2.1, 3.2, 1.5, 1.1. Adâncimea acestor cutremure e superficială, până în 10km, spre deosebire de secvență din Târgu Jiu care este între 12 și 20 de km", a explicat seismologul Mihai Diaconescu.
Cutremurul s-a produs în ziua de 06 Iunie 2023 la ora 20:26:51 (ora locală a României) în Crișana, Arad, la adâncimea de 6 km.
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 71 km SE de Bekescsaba, 95km N de Reșita.
În timp ce se afla la radio, LaStradaTV, Călin Bibarț, primarul Aradului, a fost surprins de cutremur.
"Avem un cutremur între timp, sper că trece destul de repede. Iată-ne cum ne mișcăm", a spus moderatorul.
"Da, îl simțim bine aici, că suntem la etaj", a spus Călin Bibarț.
"Suntem la etajul 7. Vedem cum se mișcă microfoanele și toate. Cutremur în direct, 20:27 de minute, nu știm epicentrul, nu cunoaștem gradul", a adăugat moderatorul.
"Cu siguranță vor mai fi și replici. Să sperăm că nu avem probleme în oraș. Chiar acum îmi scrie soția că a fost mare ... fiecare cum resimte",a spus primarul Bibarț.
"Mai citim niște mesaje și după aceea mergem acasă și vedem ce a picat de pe raft", a mai spus, amuzat, moderatorul. Vezi video AICI.
În caz de cutremur, există câteva măsuri de precauție pe care ar trebui să le iei pentru a-ți proteja viața și siguranța. Iată câteva sfaturi importante:
1. Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și să-ți păstrezi liniștea. Gândește-te că cutremurul va trece și că există măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja.
2. Găsește un loc sigur: Încearcă să te deplasezi către un loc sigur în timpul cutremurului. Stai departe de ferestre, oglinzi și obiecte care ar putea cădea și răni.
3. Ascunde-te sub un obiect solid: Dacă ești în interior, adăpostește-te sub o masă solidă, sub un birou sau sub o ușă rezistentă la cutremur. Aceasta te va proteja de obiectele care cad și te va ajuta să eviți rănile.
4. Evacuează clădirile: Dacă te afli într-o clădire cu mai multe etaje, ar trebui să te pregătești pentru evacuare. Urmează indicațiile de evacuare și folosește scările, nu lifturile.
5. Ai grijă de tine în spațiile deschise: Dacă te afli în aer liber, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi de electricitate și alte obiecte care ar putea cădea. Găsește un spațiu deschis și adăpostește-te în genunchi pentru a-ți proteja capul și gâtul.
6. Fii pregătit: Asigură-te că ai un kit de supraviețuire cu alimente, apă, medicamente și alte articole esențiale la îndemână. Acest kit ar trebui să conțină, de asemenea, o lanternă, baterii de rezervă, truse de prim ajutor și alte echipamente de siguranță.
7. Rămâi informat: Ascultă știrile și indicațiile autorităților locale pentru a afla ultimele informații despre cutremur și pentru a primi instrucțiuni suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News