EXCLUSIV  CUTREMUR în justiție: Desecretizarea arhivei SIPA. "Statul se aruncă singur în aer"

Raluca Prună vrea să desecretizeze arhiva SIPA. Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, cunoscută ca SIPA.

Alegeri prezidentiale 2024

SIPA, fostul serviciu secret al Justiţiei, a fost desființat prin decizie luată de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care susţinea că MJ nu are nevoie de un serviciu secret.

Avocatul Pavel Abraham a spus pentru DC News că, prin desecretizarea arhivei SIPA, Raluca Prună "vrea să arate cuiva 'pisica'. Este în scopul de a-i 'șantaja' pe unii magistrați pentru că acel serviciu secret monitoriza nu doar activitatea profesională, ci toată activitatea procurorilor și judecătorilor". Ținând cont că SIPA a funcționat până în 2006, oamenii respectivi au acum vreo 40 de ani. Probabil că vrea ca pe unii să-i forțeze să iasă la pensie sau pe alții să-i 'șantajeze'.

Pe de altă parte, senatorul Daniel Savu, contactat de DC News, a spus că dacă arhiva SIPA s-ar desecretiza: "statul care face așa ceva se aruncă singur în aer. Este de neconceput. Arhivele nu se aruncă pe piață. Arhiva serviciilor secrete se desecretizează după 50 de ani și nici atunci integral". În cazul arhivelor securității s-a instituit un organism care verifica doar dosarele care țineau de poliție politică. 

[citeste si]

Magistrații au protestat față de această propunere a ministrului Justiției, Raluca Prună.

SIPA, înființat în 1991

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

În 2004 a devenit Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) şi, pentru prima dată, era obligată să prezinte Parlamentului rapoarte de activitate. DGPA a fost desfiinţată în 2006, prin decizie luată de Monica Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel