Cutremur în Justiție și administrație, după un acord România-Spania

Surse guvernamentale de la Madrid spun că în perioada ”imediat următoare” premierul Spaniei va veni la București pentru semnarea unui acord bilateral cu țara noastră, acord al cărui text a fost deja agreat de cele două guverne, conform Radio România.

Publicitate

Documentul stabileşte condiţiile în care românii din Spania vor putea obține dubla cetățenie. În prezent, ca să obțină cetățenia spaniolă, românii care lucrează în Spania trebuie să renunțe la cetățenia română, un proces birocratic costisitor și anevoios. 

De menționat că Spania mai acordă dubla cetățenie doar în cazul Franței, Portugaliei și țărilor din America Latină cu care are legături istorice.

Înțelegerea cu Bucureștiul ar avea pentru Madrid o miză economică: firmele spaniole se plâng de lipsa forței de muncă și au semnalat guvernului că muncitorii români au început să plece în țări unde salariile sunt mai mari, cum ar fi Marea Britanie sau Germania, sau să se întoarcă în România. Ca să-i păstreze în industrie sau agricultură, li se oferă mai lesnicios cetățenia. 

Nu pot fi excluse nici interesele politice, în condițiile în care votul în Spania este foarte fragmentat, iar coalițiile guvernamentale sunt fragile. Socialiștii lui Pedro Sanchez, premierul care urmează să încheie acordul cu Bucureștiul, ar putea spera la un bonus electoral dacă măcar o parte dintre cei 600.000 de români din Regatul Iberic obțin cetățenia spaniolă și dreptul de vot.

Pentru români, pe lângă pașaportul Schengen oferit de cetățenia dublă, acordul deschide calea angajării în Poliție, magistratură sau administrație. Ne-am putea astfel gândi că, după ce ne-au luat căpșunarii, constructorii și instalatorii, spaniolii vor să ne ia acum primarii și judecătorii.

Riscul unui cutremur în Justiție și administrație prin exodul funcționarilor și magistraților în Spania nu poate fi exclus, dar nici nu ar trebui să ne temem prea tare. Chiar dacă un primar sau un funcționar din cele 4600 de primării românești ar vrea să muncească în Spania, nu cred că l-ar plăti spaniolii să doarmă la birou, ca în România. Cât privește oamenii legii, pare greu de crezut că vor pleca la salarii și pensii mai mici. Poate doar workaholic-ii care refuză să se pensioneze la 48-50 de ani, cum se întâmplă pe la noi. Dar, și aceștia ar trebui să știe că în Spania judecătorii rămân în funcție până la 70 de ani doar cu aprobarea Curții Supreme, vârsta de pensionare fiind 65 de ani, ca pentru toată lumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel