Cutremur în Sănătate: Proteste de amploare. Greva japoneză, primul pas

Federația Sindicală "Hipocrat" din România și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunțate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

Decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formațiuni au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuțiile au vizat soluționarea revendicărilor salariaților din Sănătate și nu s-au finalizat cu un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitările FS "Hipocrat" și CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos și de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.

Potrivit reprezentanților celor două federații, membre CNS "Cartel ALFA", cauza demarării acțiunilor de protest este tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental.

Calendar proteste

Conform calendarului protestelor, în 21 — 27 martie va fi organizată grevă japoneză cu banderolă, pe 28 martie revendicările vor fi susținute la Camera Deputaților, în Comisia de Sănătate, pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusă lista cu revendicări, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, va fi pichetat Ministerul Sănătății, în perioada 11 — 17 aprilie va fi organizată grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de 2 ore, iar în 18 aprilie va fi declanșată greva generală, cu susținerea unei treimi din activitate și asigurarea Urgențelor.

Federațiile semnatare atrag atenția că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parțială a activității, disfuncționalitățile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.

Protestul este susținut și de Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Națională de Medicina Familiei din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum și mai multe filiale județene ale Colegiului Medicilor din România.

Primăvara medicală, un semnal

"Primăvara medicală este un semnal. În primul rând, este un semnal pentru medici, care de 26 de ani suportă cu stoicism o reformă continuă fără nicio finalitate, impunerea unei birocrații excesive fără o necesitate evidentă și o presiune constantă datorată factorului politic. În al doilea rând, este un semnal pentru pacienți, care ne-am dori să fie alături de noi pentru că doar o schimbare a condiției medicului va însemna un tratament mai bun și, mai ales, corect pentru fiecare bolnav. În al treilea rând, ne adresăm colegilor noștri farmaciști, asistenți, infirmieri, biologi, fizicieni, care știu și ei la fel de bine că lucrurile din sistem nu mai pot merge așa, și că fiecare dintre noi este un complice, fie numai prin tăcere. Este un semnal pentru alte organizații profesionale sau sindicale, care trebuie să înțeleagă că este inacceptabil ca sectorul Sănătate să aibă cel mai scăzut nivel al veniturilor din toate sectoarele de activitate. Și nu în ultimul rând, vrem să fie un semnal pentru politicieni, care trebuie la rândul lor să înțeleagă că nu este suficient să vorbească despre Sănătate ca prioritate națională și ca obiectiv strategic, ci trebuie să își asume un set de măsuri concrete, pentru care să fie direct responsabili", se menționează într-un comunicat al Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel