Cutremur în Vrancea, în ziua votului. Update: Al doilea seism, la nici două ore după primul

foto arhivă DCNews
foto arhivă DCNews

Cutremure, duminică, în zona seismică Vrancea. 

Update: Un al doilea cutremur a avut loc duminică dimineaţa în Vrancea. Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,5, s-a produs la ora locală 08:43, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 64,5 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 31 km V de Focşani, 71 km N de Buzău, 79 km E de Sfântu-Gheorghe, 83 km SV de Bârlad, 86 km S de Bacău, 94 km E de Braşov.

***

În ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07:16:18 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 128.1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56km SE de Sfântu-Gheorghe, 56km E de Braşov, 58km NV de Buzău, 66km N de Ploieşti, 71km V de Focşani, 93km NE de Târgovişte, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

***

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafaţa de-a lungul căreia rocile "se rup" şi se deplasează se numeste plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 şi 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizeaza energia eliberată în focarul unui cutremur sub forma de unde seismice. Se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor staţii seismice. O altă practică este calculul magnitudinii din moment seismic, mărime proporţională cu produsul dintre aria suprafeţei de rupere şi deplasarea medie pe falie. Scara de magnitudine este exponenţială: o creştere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creştere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, în timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberată este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decat la un cutremur de magnitudine 5.0.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel