Cutremur Nepal: Capitala Kathmandu, deplasată cu trei metri

Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, produs sâmbătă în Nepal și care a provocat moartea a peste 5.000 de persoane, a deplasat capitala Kathmandu cu aproximativ trei metri spre sud-vest, dar nu a afectat înălţimea Muntelui Everest, susțin experții în domeniu.

Publicitate

James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge, a declarat că, potrivit datelor seismologice preliminare obţinute în baza undelor sonore care străbat Pământul după fiecare cutremur, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, relatează AFP, scrie descopera.ro.

Analiza sa este similară celei efectuate de către Sandy Steacy, şefa Facultăţii de Ştiinţe Fizice de la Universitatea din Adelaide.

"Probabil că seismul a avut loc pe falia inversă a Himalayei, o placă despărţitoare, care separă subcontinentul indian nordic, aflat în mişcare, de Eurasia. Falia coboară aproximativ zece grade către nord-nord-est. Mişcarea relativă în zona faliei a fost de trei metri, chiar la nord de Kathmandu", a declarat Steacy.

Cutremur Nepal. Un clip tulburător din timpul seismului din Nepal, filmat în... 2010, în Mexicali

Falia se află între două plăci tectonice - una pe care se află India şi care o împinge pe cealaltă, pe care se află Europa şi Asia, cu o medie de aproximativ doi centimetri pe an - un proces care a condus la formarea Munţilor Himalaya.

Potrivit lui Mark Allen, de la Facultatea de Ştiinţele Pământului de la Universitatea Durham din Marea Britanie, seismul din Nepal a condus la o scurtare a scoarţei Pământului în regiune.

"Ar fi simplist să se spună că oraşul Kathmandu a fost mutat cu trei metri", a declarat Mark Allen.

Deși devastatorul cutremur din Nepal, de sâmbătă, a deplasat oraşul Kathmandu cu trei metri, înălţimea celui mai înalt vârf din lume, Muntele Everest, pare să nu se fi modificat cu mai mult de câţiva milimetri, întrucât nu se află direct deasupra liniei faliei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel