Un seism a lovit sudul Bosniei-Herțegovina, ucigând o persoană și rănind mai mulți cetățeni.
O persoană a murit în cutremurul cu magnitudinea 5,7 înregistrat vineri seară la ora 21:07 GMT, în sudul Bosniei-Herţegovina, cu epicentrul situat la 15 kilometri de localitatea Stolac, au informat sâmbătă medii locale citate de EFE, potrivit Agerpres.
Este vorba de o femeie în vârstă de 27 de ani din Stolac, un oraş cu circa 15.000 de locuitori, situat la 30 de kilometri sud-est de Mostar. Victima a suferit răni grave când o rocă, desprinsă din muntele din apropiere, a căzut deasupra casei sale. Femeia a murit câteva ore mai târziu la spital. Seismul, care a durat peste douăzeci de secunde, a fost resimţit până la Belgrad, Zagreb şi Skopje, la peste 400 de kilometri de epicentru.
Cutremurul a fost urmat de zeci de replici minore, astfel încât mulţi locuitori din Stolac şi din alte oraşe învecinate au petrecut noaptea în autoturismele lor. Seismul a provocat numeroase pagube materiale şi întreruperea curentului electric la Mostar, însă nu au fost raportate daune majore în zona podului, sau la clădirile istorice din centrul oraşului, care fac parte din patrimoniului mondial al UNESCO.
Mai multe cutremure au provocat haos pe planeta noastră în ultimii ani, de la cutremurul Kashmir din 2005, la cel din Haiti în 2010. Dar niciunul nu se apropie măcar ca intensitate de cutremurul care a lovit nordul Chile acum 3800 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Southampton spun că acel seism a avut o magnitudine de 9,5 grade şi a provocat un tsunami care a străbătut 5000 de mile marine, până în Noua Zeelendă.
"Înainte, credeam că era imposibil ca un eveniment de aşa magnitudine să fi avut loc în nordul acestei ţări, pentru că nu ar fi avut cum să aibă loc o ruptură între plăcile tectonice atât de mare. Dar am găsit dovezi ale unui rift de 1000 km lungime la coasta deşertului Atacama. E uriaş!", a declarat profesorul James Goff, co-autor al studiului.
În ciuda faptului că este unul dintre cele mai uscate medii din lume, cercetătorii au găsit sedimente marine, dar şi fosile ale unor specii care au fost aruncate, efectiv, în interiorul continentului.
"Le-am găsit la altitudine considerabilă şi destul de mult în interiorul continentului. Nu cred că o simplă furtună le-ar fi putut aduce aici", a mai spus Goff, citat de Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu