Senatorul Marius Marinescu a vorbit despre probabilitatea de a se repeta, în România, un cutremur puternic la fel ca cel din 1977.
"Dacă ne uităm şi vedem o situaţie statistică, vom observa că aceste cutremure mari au avut loc la aproximativ 40 de ani şi cele foarte mari la o distanţă de 70 de ani. Aş menţiona câteva cutremure: cel cu magnitudinea de 7,7 din 1738 - a fost distrusă şi Cetatea Bucureştilor sau Curtea Veche, cum se spunea, reşedinţa domnească. A urmat cutremurul din 1802, cu magnitudinea de 7,9 - Bucureştii au fost puşi la pământ, majoritatea clădirilor, a căzut şi turnul Colței, au fost şi mai multe decese. A urmat cutremurul din 1838, atenţie!, cu magnitudinea de 7,5 - au fost circa 100 de morţi.
"În orice moment se poate produce un cutremur foarte mare"
A urmat cutremurul foarte mare din 1940, de aproximativ cu magnitudinea de 7,4 - au murit aroape1600 de oameni şi au fost distruse vreo 106.000 de case în Bucureşti. Erau mai mult case la timpul respectiv, nu erau blocuri. În perioada interbelică, s-au construit vreo 400 de blocuri. S-a prăbuşit blocul Calton, care era cel mai înalt la timpul respectiv. A urmat cutremurul din 1977. Dacă e să ne uităm pe această prognoză, vedem că în orice moment se poate produce un cutremur foarte mare. Problema este dacă noi suntem pregătiţi! Am spus că din punct de vedere al salvării sinistraţilor este foarte dificil. Nu mai putem avea o intervenţie a sinistraţilor ca în 1977", a spus Marius Marinescu pentru DCNews.
Vezi și: 30 de ani de la cutremurul din 1990. Marius Marinescu avertizează: Tragedie mai mare decât pandemia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News