Cutremur puternic în Turcia. Seismolog român: Trebuie să stăm liniștiți

Cutremur puternic în Turcia. Seismolog român: Trebuie să stăm liniștiți / Foto: Pixabay, de Tumisu
Cutremur puternic în Turcia. Seismolog român: Trebuie să stăm liniștiți / Foto: Pixabay, de Tumisu

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurul din Turcia.

Publicitate

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurul din Turcia, explicând dacă acesta s-ar putea repeta și în România. Potrivit seismologului, ar trebui să stăm liniștiți deoarece țara noastră nu este legată de Turcia și nu ne paște niciun pericol.

"În Turcia au fost multe cutremure, dar orice ar fi în Turcia nu are efect asupra României, am studiat foarte mult astfel de cutremure. Acum aproape 100 de ani a fost un cutremur foarte mare de Crăciun și totuși nu s-a întâmplat nimic în România. Noi nu suntem legați de Turcia sub nicio formă, nici ca adâncime de cutremure, și nici ca directivitate. Noi în România trebuie să stăm liniștiți", a precizat Gheorghe Mărmureanu, preşedinte onorific al Institutului de Fizică a Pământului, la Realitatea Plus.

Un seism cu magnitudinea de 5.9 grade s-a petrecut în Turcia, miercuri dimineața

Un cutremur cu magnitudinea de 5.9 grade a zguduit vestul Turciei miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei turce pentru protecţie civilă Afad.

Epicentrul seismului produs în jurul orei 4:00 a fost localizat în provincia Düzce de la Marea Neagră, dar el s-a resimţit până la Istanbul, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Düzce, şi la Ankara, potrivit Agerpres.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, potrivit Afad. US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 6,1 grade, iar Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC) a menţionat o magnitudine de 6 grade.

Primarul oraşului Düzce, Faruk Özlü, a declarat pentru postul CNN Türk că în rândul cetăţenilor a izbucnit panica, dar că, deocamdată, nu s-a raportat existenţa unor victime sau a unor persoane grav rănite. De asemenea, până acum nu au existat daune semnificative la clădiri, a spus Özlü.

Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice, ceea ce determină o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani a avut loc în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane. Experţii se aşteaptă ca în viitorul apropiat un cutremur puternic să zguduie Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia. Vezi mai mult AICI.

Alertă tsunami. Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs marți în Insulele Solomon

O alertă de tsunami a fost emisă la aproximativ 300 de kilometri de epicentrul cutremurului, situat la 55 de kilometri de capitala Honiara, potrivit USGS şi Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

"A fost un cutremur mare", a declarat pentru AFP Joy Nisha, recepţioner la hotelul Heritage Park din Honiara, adăugând: "Unele obiecte din hotel au căzut. Toată lumea pare bine, dar este panicată", scrie Agerpres.

Un jurnalist al agenţiei France Presse aflat în capitală a raportat că seismul a durat aproximativ 20 de secunde. Curentul electric a căzut în unele cartiere ale oraşului, iar oamenii şi-au părăsit birourile pentru a se refugia în zone la înălţime. USGS a revizuit magnitudinea cutremurului la 7, după ce raportase iniţial 7,3. Seismul s-a produs la o adâncime de 13 kilometri, la ora locală 13.03 (02.03 GMT). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel