Cutremur puternic în Turcia. Zona afectată

foto arhivă DCNews
foto arhivă DCNews

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs miercuri în estul Turciei.

Cutremurul de 5,9 grade a avut loc în regiunea Malatya din estul Turciei, a anunțat Agenția turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), citată de Reuters.

Deocamdată nu au fost raportate victime omenești și nici pagube materiale.

AFAD a precizat că seismul s-a produs la ora locală 10:46 (07:46 GMT) și a avut epicentrul în districtul Kale, la aproximativ 40 de kilometri est de orașul Malatya.

”Echipele noastre sunt în stare de alertă, iar operațiunile de monitorizare pe teren sunt în curs de desfășurare”, au adăugat reprezentanții agenției turce.

Cutremurul de pământ a fost resimțit și în trei provincii din Siria, Hasakah, Deir al-Zor și Alep, a raportat agenția națională de presă din această țară.

Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) a informat că seismul a avut magnitudinea 6,1 și că acesta s-a produs la o adâncime de 9 kilometri sub nivelul scoarței terestre, scrie Agerpres.

Cutremur de 7,8 grade în Turcia - sute de morți

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul a avut loc pe 6 februarie 2023, la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban și mai ales Siria, dar și în Grecia și Israel

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar și în Liban, Siria și în Cipru. Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. 

Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii"

Cutremurele de mare amploare din Turcia, de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, și multitudinea de replici dintre cele două, ce au avut loc în pe 6 februarie, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cu pagube materiale însemnate,  precum și cutremurele din România, de 4,5 grade, cu patru replici de peste 2 grade, readuc în discuție cum trebuie să ne comportăm atât înainte de cutremur, cât și în timpul  sau după cutremur.

”Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.

Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectivă”, a declarat locotenent colonel Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj. Citește articolul complet aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel