Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a vorbit despre pericolele la care sunt expuși românii în cazul unui cutremur de magnitudine ridicată. El a subliniat că pregătirea personalului de intervenție în cazul unei calamități este la fel de importantă ca pregătirea populației și a precizat că Bucureștiul va avea nevoie de ajutor din alte orașe în cazul unui seism puternic.
"O țară întreagă va răspunde în situația unei calamități. Zona neafectată va fi cea care va interveni în zona afectată. Prevenirea înseamnă să pregătești populația să înțeleagă și să învețe ce are de făcut în timpul unui cutremur sau unui dezastru, indiferent ce dezastru este. În fiecare an pierdem câteva zeci de oameni la nivel național din cauza fulgerelor. Cel care pleacă din casă în timpul unui cutremur ar trebui să lase undeva un bilet că a plecat. Sunt lecții importate. Pentru un salvator este foarte important — scutește echipele să nu caute persoana în acel loc. Mobilierul ar trebui fixat de perete. Un mesaj care se transmite populației: pregătiți-vă. În primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Apă, mâncare pentru trei zile totdeauna să le ai acasă. Dacă avem un cutremur sau un dezastru, primele trei zile ne vom ocupa de salvarea răniților. Aceste mesaj nu numai în Japonia se transmite, o să îl auziți transmis și de către cei din SUA, de către mai multe țări care s-au confruntat cu situații de calamități. Populația este parte din sistemul de intervenția", a declarat Raed Arafat, în cadrul conferinței "Prevenirea dezastrelor și măsuri în cazul producerii unui cutremur - învățate din experiența japoneză".
Secretarul de stat din MAI a precizat că populația trebuie să înțeleagă limitele unui sistem de intervenție și a subliniat că voluntariatul este un element foarte important într-un astfel de caz.
"Sistemul, când există un dezastru, se îndreaptă mai întâi spre salvare și limitarea extinderii problemelor și pagubelor. Apoi începe să rezolve problemele celor care nu sunt în pericol, dar care au rămas fără adăpost. Este nevoie de voluntari în cazul unor calamități", a continuat Raed Arafat, citat de Agerpres.
El a adăugat că în cazul în care Capitala ar fi afectată de un dezastru, va fi nevoie și de intervenții ale unor echipe de ajutor din alte orașe.
"Bucureștiul trebuie să fie pregătit pentru intervenție. Niciodată, într-o țară ca România nu se va aștepta ca Bucureștiul să facă față singur, este imposibil. (...) Trebuie să pregătim o țară întreagă să intervină nu numai în București. Sistemul nostru, ca sistem național de intervenție, trebuie să fie pregătit să reacționeze integral și integrat la orice situație", a conchis fondatorul SMURD.
Semnal de alarmă tras de DCNews
DCNews a scris încă din luna iunie despre pericolele care îi pasc pe locuitorii Capitalei în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe Richter. Iată aici analizele amănunțite prezentate de DCNews:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu