Cutremur. Un proiect de lege poate închide Centrul Istoric

centrul_vechi
centrul_vechi

Un deputat din Forța Civică va depune în acestă săptămână la Camera Deputaților un proiect de lege...cutremurător. Chiar dacă proiectul este necesar în multe oraşe din zonele seismice ale României, în București legea va genera dezbateri aprinse și o reacție furibundă din zona imobiliară, comerț și patroni de restaurante. Practic, după intrarea în vigoare a legii, vor fi închise de urgență magazinele, restaurantele, teatrele, cinematografele, librăriile și cafenelele din multe clădiri situate în centrul Capitalei.  Cel puțin jumătate din barurile și restaurantele din Centrul Istoric ar putea fi afectate.

Legea propusă de deputatul Dan Cristian Popescu interzice funcționarea instituților publice, firmelor și organizațiilor non-guvernamentale în clădiri cu risc de prăbușire în cazul unui seism. Interdicția ar urma să se aplice imediat, prin retragerea autorizațiilor de funcționare a instituțiilor publice (restaurante, magazine, farmacii, teatre) și prin amenzi aplicate firmelor care au sedii în clădirile cu probleme.

 Sute de clădiri care nu au fost consolidate găzduiesc instituţii și spații unde se desfășoară diverse activități publice. Pe lângă marile blocuri construite în anii 30 ai secolului trecut, care găzduiesc cinematografe, teatre, restaurante, magazine și farmacii, o parte din clădirile de epocă din Centrul Istoric sunt grav deteriorate de trecerea timpului. Amenajările  care au permis deschiderea unor restaurante la parterul caselor nu au însemnat și o consolidare a acestora, iar fațadele de la etajele superioare nu au fost nici măcar renovate. Din informațiile DeCe News, jumătate din clădirile aflate în Centrul Istoric ar avea nevoie de reparații capitale.

Experiența din 1977-mii de morți în caz de seism

Fără un program extins de reparații și consolidări se  pune în pericol viața celor angajați să lucreze în  aceste clădiri, dar și a publicului care accesează serviciile oferite de firme sau organizații non-profit. În expunerea de motive se mai ia în calcul riscul pietonilor și automobiliștilor care trec pe marile bulevarde și ar putea fi surprinși de prăbușirea clădirilor neconsolidate, dar și impactul pe termen lung al unui eventual dezastru. Numărul victimelor în cazul unui cutremur major ar putea trece de 3000 de persoane, arată experiența anului 1977. Regimul proprietății ar împiedica reconstrucția centrului capitalei timp de decenii, până la clarificarea litigiilor între moștenitori.

Amenzi uriașe pentru cei care nu-și renovează fațada imobilului

Legea inițiată de D. C. Popescu propune prevenirea riscului la care sunt expuși trecătorii sau utilizatorii spațiilor publice din clădirile neconsolidate, dar și accelerarea lucrărilor de consolidare și reface a patrimoniului imobiliar . De asemenea, legea ar putea da și un imbold turismului, schimbând fața orașului, în zonele istorice. Astfel, proprietarii vor fi obligați să își renoveze fațadele sau vor plăti amenzi uriașe, la nivelul reparațiilor pe care refuză să le efectueze.  În expunerea de motive se arată că mai multe accidente s-au petrecut în București, Sibiu și alte orașe din țară, unele chiar mortale, când bucăți de tencuială sau stucatură din fațadele unor imobile de patrimoniu s-au prăbușit peste trecători. Aspectul deplorabil al clădirilor nerenovate afectează turismul și imaginea orașelor românești, se arată în proiectul amintit.

Clădirile  neconsolidate, capcane mortale în centrul Capitalei

Contactat de DeCe News, Dan Cristian Popescu a confirmat  că pregătește un act normativ extrem de dur în domeniu și că nu va ceda la presiunea patronilor de restaurante sau a afaceriștilor din imobiliare. ”Trebuie să prevenim tragediile, nu să reacționăm după  ce au loc! A trebuit să fie ucis un copil de câini în sectorul 2 pentru a începe să rezolvăm situația câinilor maidanezi. Să așteptăm un cutremur ca să ne dăm seama că multe din clădirile publice din București sunt potențiale capcane mortale?”, a declarat Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel