Două cutremure s-au produs vineri în China, unul cu magnitudinea de 6,1, altul de 7,3. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar cel puțin o persoană a murit.
Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte trei sunt date dispărute în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 care s-a produs vineri în provincia Yunnan, în sud-vestul Chinei, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), relatează Agerpres, citând AFP.
Cutremurul a avut loc la ora locală 21:48 (13:48 GMT), epicentrul fiind localizat în apropierea oraşului Dali, o destinaţie turistică populară, la o adâncime de 10 kilometri, a adăugat USGS.
Un şofer de camion a murit după ce a fost lovit în urma căderii unei stânci, au precizat autorităţile locale, adăugând că alte trei persoane au dispărut sub dărâmături.
Unele clădiri s-au prăbuşit, iar altele au fost avariate, potrivit autorităţilor regionale. Situaţia este monitorizată îndeaproape şi se fac verificări, au subliniat sursele citate. Centrul chinez de reţele seismice a sfătuit populaţia să stea departe de clădiri, într-un mesaj postat pe platforma Weibo.
Centrul de monitorizare a seismelor a declarat că cutremurul s-a produs după o serie de cutremure mai mici care au avut loc cu mai puţin de o oră înainte. Provincia Yunnan este extrem de expusă la cutremure ca urmare a coliziunii plăcilor tectonice eurasiatică şi indiană care formează vastul lanţ muntos Himalaya.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs sâmbătă dimineaţa în provincia Qinghai, în nord-estul Chinei, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), la câteva ore după cel din provincia Yunnan.
Epicentrul cutremurului din Qinghai, care a survenit sâmbătă la ora locală 02:04 (vineri 18:04 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, a fost localizat la aproximativ 400 km sud-vest de oraşul Xining, a spus sursa citată.
Iniţial magnitudinea a fost evaluată la 7,4, dar ulterior a fost revizuită la 7,3 de către USGS. Această provincie chineză este situată pe platoul tibetan. În 2010, un cutremur cu magnitudinea de 6,9 produs în provincia Qinghai s-a soldat cu 3.000 de morţi sau dispăruţi.
Tot în China, zilele trecute, un zgârie-nori a început să se clatine. Oamenii au fost evacuați de urgență. Clădirea SEG Plaza, a cărei construcţie a fost finalizată în anul 2000, este una dintre cele mai emblematice din Shenzhen (sud), o metropolă imensă în apropiere de Hong Kong. Imobilul, care domină de la înălţimea celor 291 de metri cartierul de afaceri al oraşului, adăposteşte, pe mai multe etaje, o imensă piaţă de piese şi de produse electronice. SEG Plaza este plasat într-un cartier din centrul Shenzhen, cunoscut în special pentru artera sa pietonală amplă, mărginită de magazine şi centre comerciale. Vibraţiile au provocat imediat scene de panică. În imaginile difuzate pe reţelele de socializare apar mai multe sute de persoane care părăsesc în fugă perimetrul construcţiei.
Cinci dintre cei mai înalţi zgârie-nori din lume se află în China, printre care Turnul Shanghai, o structură cu 128 de etaje şi cu o înălţime de 632 de metri. De anul trecut, China interzice construcţia clădirilor cu o înălţime mai mare de 500 de metri, restricţie care era deja în vigoare în anumite oraşe precum Beijing.
VEZI ȘI: Panică în China. Un zgârie-nori a început să se clatine. VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News