Cutremurele din Gorj, legate de cele din Turcia. Seismologul Diaconescu: ”cutremure peste 5 pe Richter nu s-au mai produs din 1943”

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Cauzele cutremurelor din Gorj explicate de expertul Mihai Diaconescu de la Institutul Național pentru Fizica Pământului la peste un an de la producerea celui mai important seism din zona de 5.7 pe scara Richter.

Seismologul Mihai Diaconescu a declarat pentru Antena 3 CNN: 

”Zona este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic însă cutremure peste 5 pe Richter nu s-au mai produs din 1943, undeva la sud-vest de Târgu Jiu când a avut loc un cutremur de 5.3. Această secvență seismică se caracterizează prin prezența celor 3 cutremure de peste 5 și multe cutremure de peste 4 apărute după cutremurul de 7.8 din Turcia.

Cauzele sunt, în primul rând, interne datorate unui corp magmatic care există în zonă, o structură foarte rigidă. Existența unor falii locale într-o zonă pretensionată în curbura Carpaților. A doua cauză este influența cutremurului de 7.8 din Turcia.”

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,7, s-a produs pe 14 februarie 2023 în Gorj, fiind mai intens decât cel din ziua precedentă. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, inițial s-a estimat că cutremurul a avut loc la o adâncime de 40 de km, însă ulterior, la ora 16:00, s-a emis o actualizare conform căreia acesta s-a produs la o adâncime de 6.2 km. La ora 17:24, a avut loc o nouă replică puternică, cu magnitudinea de 4.2, tot în Gorj. A fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Peste 800 de replici au avut loc în Gorj după cutremurul de 5.7 grade

Aceste evenimente seismic reprezintă cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii cinci ani și au provocat panică în rândul locuitorilor. Mulți oameni au ieșit în stradă și au sunat la numărul de urgență 112 în căutarea de ajutor și informații.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei în data de 6 februarie 2023, la ora 04:17 (ora locală). Seismul a fost urmat de numeroase replici, dintre care una cu magnitudinea de 7,5.

Bilanțul victimelor se estimează că a depășit 40.000 de morți și 100.000 de răniți. Milioane de oameni au fost afectați de cutremur, rămânând fără adăpost, hrană sau apă potabilă.

Orașele cele mai afectate din Turcia sunt Gaziantep, Antakya și Kahramanmaraș. Clădirile din aceste zone au fost grav avariate, multe dintre ele fiind complet distruse. Echipele de salvare lucrează necontenit pentru a găsi supraviețuitori sub dărâmături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel