Cutremurele din Turcia ar fi deplasat platoul anatolian cu până la 10 metri

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Platoul anatolian s-ar fi deplasat cu până la 10 metri, după cutremurele produse, lun,  în sudul Turciei.

Platoul anatolian s-ar fi deplasat cu până la 10 metri ca urmare a puternicelor seisme produse luni în sudul Turciei, a declarat un seismolog italian, relatează Anadolu. Alessandro Amato de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), a declarat pentru agenţia de presă italiană ANSA că seismele au activat o nouă falie la graniţa dintre Turcia şi Siria, care a provocat o deplasare a solului cu până la 10 metri.

"A existat o mişcare transversală", a spus el, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie spre stânga, în direcţia Mării Egee.

La rândul său, Tina Larsen, cercetător la National Geological Surveys of Denmark and Greenland (GEUS), a declarat că seismele s-au resimţit în Danemarca şi Groenlanda, potrivit postului de televiziune public KNR din Groenlanda.

Peste 3.500 de morți

Cel puţin 3.549 de persoane au murit şi alte 22.168 au fost rănite în Turcia în urma celor două seisme puternice produse luni, potrivit ultimelor cifre anunţate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că până acum au fost salvate peste 8.000 de persoane.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform  Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, ieri, la ora locală 4.17 (1.17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28  (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.

Vezi și: Cutremur. Orașul din România unde blocurile ar fi bine să aibă minimum trei etaje. Mărmureanu: Acolo, casele mici se dărâmă

MAE spune că nu s-a opus acordării ajutorului pentru Siria după cutremur

Cutremurul de luni este "aproape repetarea" seismului din 1822

Luni, pământul s-a cutremurat de cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliei de Est.

Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia "să neglijeze importanţa periculozităţii sale", a mai spus Musson. O durată care înseamnă, de asemenea, că "o cantitate mare de energie s-a putut acumula" de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.

Cutremurul de luni este "aproape repetarea" seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme "o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti", a amintit Roger Musson.

Seismul s-a produs la mică adâncime - circa 17,9 kilometri - în apropierea oraşului Gaziantep, cu două milioane de locuitori. El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care "avansează spre Turcia", a explicat seismologul. Citește mai departe>>

Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi "eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel