Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit de cutremurul produs în această după-amiază în România.
Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurul produs luni după-amiaza, la ora locală 17:40, în judeţul Buzău, care a avut o magnitudine de 5,4, fiind astfel cel mai puternic cutremur produs în România în anul 2024.
"Un cutremur, ca toate celelalte, deci nu se remarcă prin absolut nimic față de celelalte cutremure. Magnitudinea este un pic mai mare, 5,4 - magnitudine Richter, 5,2 - magnitudine de moment. Există încă o discuție privind adâncimea, durează cam 3-4 ore până când se stabilizează acești parametri. Observatoare seismologice se citesc pe măsură ce informațiile de la ele vin.
Întâi vin informații de la observatoarele seismologice din apropierea epicentrului și pe urmă vin cele de la distanțe mult mai mari, cu câte mai multe observatoare seismice iei în calcul, cu atât rezoluția este mai bună. (...) Există întâi undele prime, care se deplasează cu viteza cea mai mare și le resimțim cu oscilații în plan vertical. Imediat după aceste unde apar undele S, care au mișcarea de forfecare orizontală, aia ne dărâmă pe noi", a declarat seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN.
"Zona Vrancea este plină de surprize, acest cutremur a fost localizat, mă rog, situat, în zona sud-vestică a norului de cutremure din zona epicentrală Vrancea. Poate să apară un cutremur în zona nord-vestică, la o altă adâncime", a mai spus acesta.
"Ce anume poate influența un cutremur mai mare de 4 sau de 5 grade în România?", l-a întrebat la un moment dat realizatorul TV Radu Tudor.
"Deci cutremurele din zona Vrancea nu au nicio legătură cu mișcarea microplacii apliene care este influențată de ceea ce se petrece în sudul continentului de-a lungul zonei de subducție dintre Eurasia și placa africană și nici de ceea ce se întâmplă în Bazinul Panonic, dar lanțul e cam așa: ce se întâmplă pe linia de contact, pe zona de subducție a plăcii africane sub Eurasia, Marea Ionică, Sicilia, Italia pe rama estică, până în Dinaride. Partea vestică a României este bine cuplată că altfel nu s-ar fi produs cutremurele din zona nord-vest Târgu Jiu, nici cutremurele din zona Arad, deci acolo sunt cuplați. Părerea mea este că zona Vrancea este o chestie de moment, declanșarea cutremurelor, sunt niște factori care acționează instantaneu, acolo se produce și gata - ea s-a terminat, pe când în zonele celelalte unde se generează frecvențele alea seismice mamut, cum a fost la Târgu Jiu de mii de cutremure sau la Arad, sau acesta de 4,7 pe culoarul Mureșului, acesta a fost generat de falia Mureșului, de niște falii asociate ariei Mureșului. Nu au legătură cu Vrancea", a explicat seismologul.
"Toată lumea se întreabă când vine un cutremur, dacă vine unul mare" a spus jurnalistul Răzvan Dumitrescu
"Da, e normal ca oamenii să își pună astfel de întrebări. Nu se poate face nicio corelație cu numărul de cutremure, cu magnitudinea lor și cu producerea unui cutremur de o magnitudine mai mare, decât dacă există o secvență de tip pre-șocuri în care cutremurele cresc ca magnitudine, are șocul principal, după care pot sau nu să fie alte șocuri, dar în general apar și replici", a mai spus seismologul.
Și Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a afirmat că acest cutremur de astăzi parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea.
"Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum", a spus Ionescu pentru Agerpres.
Aceasta a precizat că ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cât a arătat iniţial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5. El a adăugat că din analizele realizate de specialişti o dată pe secol în zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu