Știai că, în limba română, există un cuvânt care conține de patru ori litera "J".
Este vorba despre cuvântul jejunostomie. Acest termen este folosit în domeniul medical.
jejun, jejunuri substantiv neutru 1. Parte a intestinului subțire cuprinsă între duoden și ileon.
JEJUNOSTOMIE s.f. (Med.) Deschidere operatorie a unei anse jejunale la piele. [Gen. -iei. / < fr. jéjunostomie].
ansă, ansesubstantiv feminin - 2. Formațiune anatomică în formă de buclă sau inel.
Explicația procedeului medical
Prin urmare, jejunojejunostomia este un termen medical care se referă la crearea unei conexiuni chirurgicale între jejun (partea superioară a intestinului subțire) și jejun (o altă porțiune a intestinului subțire). Această procedură poate fi necesară în anumite condiții medicale în care fluxul normal de alimente și fluide prin intestin este perturbat sau blocat, cum ar fi în cazul obstrucției intestinale.
Prin crearea acestei conexiuni între porțiunile intestinului subțire, se poate restabili fluxul normal de alimente și fluide în organism. Jejunojejunostomia este adesea realizată ca parte a unei intervenții chirurgicale mai ample pentru tratarea afecțiunii subiacente. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre motivele și implicatiile unei astfel de intervenții chirurgicale în cazul dumneavoastră sau a unei persoane apropiate.
Vezi și: Cuvântul din limba română care începe cu "nt". Îl știai?
Cuvintele din limba română care conţin toate literele cu diacritice. Tu le știai?
Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast, scrie adevarul.ro.
Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este ”kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.
Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este "înspre" și conține 6 litere, scrie shtiu.ro.
Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere.
Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu