Dă click și află cine va câștiga în fiecare colegiu. Update la simularea computerizată a votului din 9 decembrie

Harta interactivă care permite prognozarea rezultatelor la parlamentare, pe baza unei simulări computerizate a votului din fiecare colegiu, a fost actualizată. Cu un click, poți afla numele parlamentarului care o să te reprezinte în Camera Deputaților sau la Senat.

În mai puțin de 48 de ore, vom vedea dacă votul politic a fost decisiv, sau dacă eforturile din campanie au mai schimbat câte ceva, în unele colegii. O hartă mai aproape de rezultatul din teren arată un vot politic semnificativ, diferențele arată cât de mult contează candidatul și campania pe care a desfășurat-o.

Pentru realizarea simulării au fost folosite informațiile cu privire la votul politic de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilieri județeni (http://www.beclocale2012.ro/), precum și influențele rezultate în urma referendumului pentru demiterea președintelui din 29 Iulie 2012. Rezultatele primare au fost ponderate folosindu-se experiența unui grup de experți, astfel încât s-a modelat comportamentului electoratului în perioada dintre alegerile locale și cele parlamentare.

 Algoritmul de calcul folosește metoda “D’Hondt”

Simularea a fost efectuată de către o echipă de informaticieni condusă de Iustin Tănase, folosind experiența acumulată în pregătirea și derularea campaniilor, începând cu 1992.

Pentru obținerea rezultatelor simulării s-a folosit algoritmul descris în articolul 49 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Algoritmul descris în lege se bazează pe metoda “D’Hondt”, cea mai cunoscută metoda de distribuire a mandatelor, elaborată de juristul și matematicianul belgian Victor D’Hondt în 1878 și utilizată încă din 1899, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumulează un număr mai mare de voturi.

Datorită hibridului electoral inventat în 2008, ne aflăm în situația în care un număr mare din mandatele rezultate în urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numărului de locuri în cele două Camere.

Pentru realizarea harții s-au folosit datele puse la dispoziție de către Political Colours of Romania (http://www.politicalcolours.ro/).

 

 Modul de folosire a hărții:

Click pe colegiile uninominale pentru detalii despre rezultatele simulării.

Click pe butonul legendă (dreapta sus) pentru a vizualiza legenda harții.

Folosește [+/-] de pe legendă pentru a modifica transparența stratului ce reprezintă rezultatele simulării.

Click și drag pentru a deplasa harta la poziția dorită, sau folosește săgețile din stânga sus.

Mărește sau micșorează harta folosind rotița maus-ului sau folosind butoanele [+/-] din stânga sus.

Revino la scara inițiala apăsând icoana "glob" situata intre butoanele [+/-].

Simulare Camera Deputaților:

Simulare Senat:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel