Asociația Da'DeCe vă propune o nouă excursie în expoziția permanentă a Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8 – în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei), cu o incursiune în limbă și în elementele ei cele mai jucăușe, diverse și înrudite – cuvintele. Programele de educație muzeală pornesc de la teme preferate de copii și constau într-o vizită activă și un atelier care durează împreună între o oră și jumătate și două, în funcție de vârsta copiilor, arată un comunicat MNLR.
„În perioada septembrie-decembrie 2018, sub formă de programe pentru familii și programe pentru școli, copiii de la 6 la 12 ani vor parcurge o parte din expunerea muzeului pe baza unor jocuri diverse care vor scoate la iveală cuvinte noi, dar cu sensuri vechi, cuvinte vechi, dar folosite azi diferit, limbi diferite, dar cu legături surprinzătoare între ele și cuvinte de netradus în alte limbi.
În funcție de vârstă, vor fi abordate o parte dintre temele de mai jos:
Povestea Turnului Babel cu obiecte sau punctul de plecare pentru o lume minunată, cu limbi străine una alteia;
Unde „se scrie așa cum se aude" sau „se citește așa cum se scrie";
O călătorie prin alte culturi ale lumii folosind ca vehicul poezia – audiții de poezie străină cu sensuri recognoscibile și de poezie românească cu sensuri ascunse;
Cuvine străine în română sau cum străinii au devenit cunoscuți;
De ce, deși există 60.000 de cuvinte, noi folosim în viața de zi cu zi doar 1500?
Cel mai lung cuvânt din limba română și cele 44 de litere ale lui;
Sorbim cuvintele așa cum a pățit Dimitrie Cantemir;
Cuvinte de netradus, atât de frumoase și nuanțate!;
Franțuzisme + englezisme;
De la picturile rupestre la emoticoanele de azi.
La atelier se vor propune două tehnici, în funcție de vârsta copiilor:
Pornind de la anumite caractere din diferite limbi (greacă, slavonă, ebraică, japoneză), copiii vor crea un desen care să completeze forma unui caracter, ilustrând ideea că, inițial, forma literelor pornea de la un obiect real.
Tehnica Squiggle – un desen în dialog, realizat în perechi. Se face ca la un joc de șah, numai că „limba" prin care se comunică este desenul. Copiii desenează o lucrare comună fără să vorbească, fiecare face pe rând câte o mișcare/ un mic element constitutiv al desenului. La sfârșit se analizează rezultatul și ce a vrut fiecare să reprezinte, dar și povestea comună.
Programele pentru familii cu copii de 6-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, iar cele adresate claselor O – VI, se derulează de marți până vineri, ambele, numai pe bază de programare (și confirmare din partea organizatorilor)."
Datele de desfășurare a programelor pentru familii (cu înscriere individuală începând cu LUNEA din săptămâna când se desfășoară programul):
Sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 11:00, programul pentru familii cu copii de 6-8 ani
Sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 14:00, programul pentru familii cu copii de 10-12 ani
Duminică, 23 septembrie, de la ora 11:00, programele pentru familii cu copii de 6-8 ani
Duminică, 23 septembrie, de la ora 14:00, programele pentru familii cu copii de 8-10 ani
Sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 11:00, programul pentru familii cu copii de 8-10 ani
Sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 14:00, programul pentru familii cu copii de 6-8 ani
Duminică, 30 septembrie, de la ora 11:00, programele pentru familii cu copii de 6-8 ani
Duminică, 30 septembrie, de la ora 14:00, programele pentru familii cu copii de 10-12 ani
Pe scurt:
Programele sunt gândite și propuse pentru categorii de vârstă astfel încât interesele să fie comune celor din grup (urmăriți programarea pe vârste așadar!);
Clasele se vor întâlni cu informații de la școală (din curriculă adică) pe principiul că e mai bine să-ți desfășori ora de limba română, comunicare sau oricare alta, la muzeu, nu în clasă (dacă Școala altfel se desfășoară în această perioadă, profitați!).
Înscrierea la ambele tipuri de programe se face la adresa [email protected] și necesită confirmarea de către organizatori;
La programele pentru familii înscrierea se face începând cu lunea din săptămâna în care se desfășoară programul;
La programele cu școlile, programările se fac din timp, în ordinea solicitărilor;
Taxa de participare constă în achitarea biletului de acces în Muzeu care este 5 lei/ adult și 2 lei/ copil. Acest beneficiu este rezultatul parteneriatului dintre o instituție publică de cultură și un ONG de educație culturală.
***
Asociația Da'DeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeul al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul Da'DeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia. Valorile culturale clasice sau contemporane devin prin joacă dovada creativității și inspirației copiilor și adolescenților folosind mijloace digitale, naturale, de co-creație, poveste, implicare, contact direct cu patrimoniul și întâlnirea cu artiștii.
Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.
Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, Radio România Actualități, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line Iqool, Zeppelin, Roata Mare, Agenda culturală pentru copii, Cărturești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News