EXCLUSIV  ”Dacă ai 200 mp curte în București, ai devenit brusc bogat”. Taxa care se discută în coaliția de guvernare. Centrul orașelor ar fi dedicat bogaților, dacă se introduce

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

În coaliția de guvernare s-ar discuta despre o taxă pe proprietate controversată după cum spun chiar liberalii.

”Există o propunere privind taxele de proprietate - nu este o decizie și nu cred că se va ajunge la această decizie- a colegilor socialiști ca să se impoziteze cu 1% toate proprietățile de peste 500.000 de euro. Acest lucru nu văd cum să fie posibil de pus în practică. Asta înseamnă că o persoană care stă de 50 de ani într-o casă din centrul Bucureștiului sau în centrul Clujului, Timișoarei ș.a.m.d. să aibă un impozit de la 1000 de lei - cam cât plătește acum- la 25.000 de lei. Acest lucru va duce la golirea centrelor orașelor de familiile cu venituri medii sau submedii pentru că nu-și vor mai permite să stea în centrul orașelor. Va duce la segregare socială. În al doilea rând, lumea nu va mai investi în imobiliare pentru că această impozitare excesivă va duce la o reducere a cererii și, implicit, la o scădere a pieței construcțiilor, pe partea de clădiri imobiliare. În al treilea rând, vor crește chiriile, pentru că oamenii vor trebui să-și recupereze cumva taxele și le vor băga în chirii- ceea ce va duce și la puseu inflaționist... și vor fi tot felul de alte probleme generate de asta” a spus liberalul Tănase Stamule, în emisiunea ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu pentru dcnews.ro și DCNewsTV. 

Decan al Facultății de Administrare a Afacerilor din cadrul ASE, economist și reprezentant PNL, Tănase Stamule recunoaște că avem probleme cu impozitele locale: ”E clar că avem cele mai mici taxe pe proprietate din Europa, raportat la valoarea bunurilor, dar să propui o creștere bruscă de 20 - 30 de euro este o măsură neinspirată, le-am spus colegilor socialiști că este de neacceptat și că trebuie să găsim o formulă ca să fie o creștere decentă, iar banii să rămână la autoritățile locale, nu să le ia bugetul de stat”. În același timp, liberalul consideră că procedura corectă ar fi de creștere graduală, de-a lungul anilor, specificând că nu este normal să plătești impozit de 200-300 de lei pentru un apartament cu trei camere de pe Dorobanți. 

”Să lovești așa, prin șoc, toți cetățeni care și-au cumpărat apartamente doar pentru că vrei tu să pedepsești... nu trebuie să uităm că oamenii, când și-au luat apartamentele, și le-au luat cu bani deja impozitați, nu neimpozitați. Nu cred că această măsură ar avea susținere în coaliție, pentru că e greu de crezut că am putea implementa așa ceva” consideră liderul PNL. 

”Deci dacă ai 200 de mp curte în București, indiferent de cartier, ai devenit brusc bogat și trebuie să plătești 5000 de euro pe an. Hai să fim corecți!” a conchis Tănase Stamule subiectul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel