Dacă ai avut prieteni bogaţi în copilăre, azi o duci bine! Asta spun cercetătorii de la Harvard

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Nu strică deloc să ai prieteni bogați în copilărie – e concluzia unui studiu recent. Mai ales când vine vorba de economiile personale.

Când copiii săraci cresc în preajma copiilor provenind din familii avute, au șanse mult mai mari să aibă un venit mai ridicat mai târziu în viață, au descoperit cercetătorii de la universitățile Harvard, Stanford și Universitatea din New York. În medie, cercetătorii au descoperit că, dacă un copil dintr-o familie cu un nivel socio-economic scăzut trăiește într-o zonă în care 70% dintre prietenii săi sunt bogați, venitul său, în viața de adult, crește cu o medie de 20%, arată Science Alert.

Concluzia este surprinzătoare, pentru că nici măcar factori precum educația sau ocupația nu oferă un impuls atât de puternic pentru veniturile viitoare. Totuși, astfel de prietenii, între cei provenind din familii atât de diferite, nu sunt foarte frecvente. În general copiii tind să petreacă timpul cu alții de vârsta lor care provin din clase socio-economice similare. „Se pare că oamenii cu statut socio-economic scăzut tind să aibă puține posibilități de a se conecta cu persoanele cu statut socio-economic ridicat, dacă există puțini astfel de oameni în apropiere”, se arată în raport.

Un trai mai decent

Ei au analizat datele protejate de confidențialitate a 72 de milioane de utilizatori Facebook din SUA cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Cercetătorii au folosit un algoritm pentru a clasifica utilizatorii după statutul socio-economic, vârstă și regiune, printre alți factori. Apoi au măsurat cât de mult au interacționat oamenii mai bogați și mai săraci unii cu alții și au creat termenul de  „conexiune economică” pentru a reprezenta ponderea prietenilor unei persoane care se afla peste sau sub nivelul mediu socio-economic. Au comparat apoi această măsură cu cercetările anterioare privind capacitatea copiilor de a scăpa de sărăcie. Rezultatele au fost „surprinzător de similare”, a spus Raj Chetty, economist la Universitatea Harvard și autorul principal al celor două studii.

Prima lucrare a arătat cum conexiunea economică „este unul dintre cei mai puternici factori ai mobilității economice pe care oricine i-a identificat până în prezent”, a spus Chetty. A doua lucrare a căutat să afle de ce copiii din medii mai bogate sau mai sărace au mai multe șanse să își facă prieteni în unele zone decât în ​​altele.

Importanța instituțiilor

Cercetătorii au descoperit doi factori majori. Unul a fost cât de mult sunt expuse cele două grupuri – de exemplu dacă merg la licee diferite sau trăiesc în cartiere separate. Chiar dacă studenții bogați și cei mai puțin bogați au mers la aceeași școală, totuși, s-ar putea să nu petreacă timp unul cu celălalt. Aproximativ jumătate din deconectarea socială dintre bogați și săraci s-a datorat lipsei de expunere, arată studiul.  Noam Angrist de la Universitatea Oxford și Bruce Sacerdote de la Dartmouth College din New Hampshire au spus că cercetarea a reprezentat „o contribuție importantă care va permite o înțelegere mai profundă a capitalului social”, potrivit Insider Paper.

Este important să păstrezi prietenii din copilărie?

Poți să-ți faci prieteni pe toată durata vieții, dar probabil că nimeni nu va fi la fel de important ca prietenii din copilărie. Când ești copil, să-ţi faci prieteni este simplu. Asta şi pentru că sentimentele de ură și invidie nu inundă minţile crude în același mod ca și la maturitate. Psihologii spun că e mai mult decât benefic pentru sănătatea mintală să ţinem legătura cu prietenii din copilărie. Am crescut odată cu ei, am descoperit lucruri noi împreună, la începutul vieţii, iar toate aceste amintiri comune ne pot ţine departe de depresii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel