EXCLUSIV  Dacă ai droguri asupra ta în spaţii publice, e circumstanţă agravantă. "Este o prioritate", anunţă Bogdan Despescu

FOTO: Freepik @LFK
FOTO: Freepik @LFK

MAI vrea modificarea încadrării în cazul persoanelor care dețin droguri în spațiile publice.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a explicat în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, la emisiunea ”Culisele Justiției“, importanța formării ”grupului de acțiune” pentru prevenirea consumului și traficului de droguri în jurul școlilor, dar și motivul pentru care se cere modificarea încadrării în cazul persoanelor care dețin droguri în spațiile publice.

”Sunt multe discuții, până la urmă și omul normal, mama, tatăl care își duce copilul la școală, vede că a crescut acest fenomen al drogurilor, din păcate, în țara noastră. Acest fenomen există în România, dar ce fac structurile? Iată cum muncesc la foc continuu pentru destructurarea unor grupări.

Ce facem cu ceea ce se întâmplă în școli, pentru că știu că există niște structuri destul de tinere, cum este Siguranța Școlară, există și celelalte structuri ale MAI care încearcă să oprească ca drogurile să ajungă pe lângă sau în școlile din România. Vreți și înăsprirea celor care ar aduce aceste substanțe în școli?”, a spus jurnalista Laura Duță, realizatoarea emisiunii.

”Este o măsură propusă în pachetul legislativ (...) prin care introducem o circumstanță agravantă pentru cei care au droguri asupra lor, în școală, de exemplu, la un festival, într-o zonă în care mai sunt și alte persoane, comparativ cu simpla deținere în vederea consumului în autoturismul personal.

Una este ca o persoană să fie depistată în autoturismul personal cu o anumită substanță, una este ca persoana care are asupra sa droguri să fie depistată în aceste zone, în aceste spații.

De ce? Pentru că este un pericol mai mare pentru ceilalți și asigură un eventual consum și pentru alte persoane și de aceea am venit și cu această propunere.

Dvs ați întrebat de școli. Este o prioritate a structurilor ministerului (n.r. MAI) și nu numai din cadrul MAI. Vă reamintesc Planul Național cadru de acțiune care a fost semnat la începutul acestui an școlar de încă 7 ministere din Guvernul României, 6 plus Departamentul Românilor de Pretutindeni, acest plan-cadru de acțiune venind cu mai multe aspecte de noutate pentru anul școlar 2023-2024.

Am constituit, de exemplu, un grup de acțiune pentru fiecare școală, iar în componența acestui grup avem reprezentantul MAI, avem reprezentantul cadrelor didactice, avem reprezentantul copiilor și reprezentantul părinților. Cei patru sunt ca o echipă sau ar trebui să fie ca o echipă.

Noi stabilim liniile directoare de la nivel de ministere, iar în teritoriu trebuie făcut un front comun, că noi putem vorbi acum că totul este roz, dar, în realitate,  s-ar putea ca  în anumite școli, în anumite zone, în anumite județe sau localități să nu se implementeze așa cum spunem noi.

Liniile directoare sunt pe această formulă, cei patru să fie o echipă, să preia date și informații din tot ce înseamnă probleme, ale școlii, ale elevilor, și nu numai pe droguri, ci pe orice aspect. Vorbim de securitatea unității de învățământ”, a explicat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel