EXCLUSIV  Dacă brusc nu mai vezi cu un ochi sună medicul sau la salvare! S-ar putea să fi suferit un AVC ischemic. Dr. Băilă, SANADOR, explică simptomele

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată la ce semne anunță un AVC ischemic tranzitoriu!

Dr. Sorin Băilă, chirurg vascular la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC Medical și DC News despre simptomatologia AVC-ului ischemic.

Un accident vascular cerebral (AVC) ischemic apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ, ducând la lipsa de oxigen și nutrienți necesari celulelor cerebrale. Această întrerupere poate avea loc din cauza mai multor factori, iar momentul în care se produce poate varia. 

"Este foarte important să vorbim despre calitatea plăcii de aterom, sunt anumite semne ecografice pentru plăcile instabile care se pot rupe și pot emboliza. În esență, accidentul vascular cerebral este un accident tromboembolic, sunt situații în cele două carotide interne pot fi ocluzionate și pacientul să fie complet asimptomatic" - spune doctorul. Însă atunci când există simptome iată cum se manifestă.

Sanador

"Simptomele care, obligatoriu, sunt depistate și evaluate de medicul neurolog pot fi hemisferice sau oculare. Pentru că pot fi accidente ischemice tranzitorii, sunt deficite neurologice de minute, secunde și care practic sunt reversibile fără un ajutor medical și care pot fi și spontane - gen deficit motor pe un membru toracic, membru pelvin sau tulburări de vorbire cel mai frecvent, scurte pierderi de conștiență sau de relaționare cu mediul. Sau pot fi accidente ischemice tranzitorii - tulburări de vedere, de data aceasta, pe partea arterei afectate. Adică nu vezi cu un ochi pentru că are loc o embolie pe artera centrală a retinei."

Este tot un mecanism embolic, dar microembolul, în loc să meargă pe calea către creier și să astupe acolo o arteră care deservește un teritoriu al creierului care, văduvit de sânge, ripostează, de data aceasta se duce pe un alt ram care vascularizează ochiul. Funcția retinei se poate recupera, însă majoritatea pacienților pe care i-am operat au deja vederea afectată pe ochiul respectiv" a explicat dr. Sorin Băilă.

Cine poate face AVC

Accidentul vascular cerebral se poate întâmpla oricui la orice vârstă, inclusiv copiilor. Cu toate acestea, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul. Acest gen de eveniment este mai frecvent la bărbați, cu toate că cele mai multe decese se înregistrează în rândul femeilor.

Ai o probabilitate mai mare să suferi un accident vascular ischemic dacă:

- ai hipertensiune arterială, boli cardiace, colesterol mare sau diabet;

- suferi de bătăi neregulate ale inimii (aritmie)

- fumezi

- ai antecedente medicale familiale de AVC

Diagnosticul accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic se bazează în general pe o anamneză detaliată și un examen fizic amănunțit. În cazul în care există suspiciunea unui AVC, se utilizează teste imagistice, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia computerizată (CT), pentru a obține imagini detaliate ale creierului. În plus, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a evalua activitatea electrică a creierului, cum ar fi electroencefalograma (EEG). Testele de flux sangvin, cum ar fi angiografia și ecocardiografia, sunt de asemenea utilizate pentru a examina vasele de sânge și circulația sângelui.

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel