Întreaga teorie a relativităţii a lui Einstein a fost construită pornind de la premisa că viteza luminii nu poate fi depăşită. Dar noua descoperire, nişte neutrini care au o viteză mai mare ca a luminii, face deodată posibilă călătoria în timp. Şi nu numai.
Livescience.com prezintă mai multe efecte ale demolării teoriei relativităţii a lui Einstein.
1. Viteza luminii este de 299.792.458 de metri pe secundă. Este viteza maximă cu care orice poate călători, o limită superioară absolută a mişcării. Dar noile descoperiri fac acestă regulă să nu mai existe. Conform teoriei relativităţii e nevoie de o cantitate infinită de energie să faci ceva să meargă mai rapid decât lumina. Dacă ceva depăşeşte această viteză, însemnă că se mişcă înapoi în timp, iar asta însemnă, conform noii descoperiri, că aceşti neutrini sunt "călători în timp". Fizicienii spun că această abilitate, dacă există ar putea fi folosită pentru a trimite neutronii înapoi în timp să livreze mesaje.
2. O lege fundamentală a fizicii este cauzalitatea, pe care şi teoria relatitivăţii se străduieşte din greu să o păstreze. Dar dacă ceva poate călători mai repede decât lumina, însemnă că se poate întoarce în timp, ceeea ce însemnă că şi un efect poate călători în timp înainte ca aşa numita cauză să fi avut loc.
3. Faimoasa ecuaţie a lui Einstein E= mc pătrat afirmă că energia "E" şi masa "m" sunt echivalente şi pot fi convertite un din cealaltă. "c" reprezintă viteza luminii, considerată cea mai mare din univers, prin urmare valoarea acestui "c" ar trebui reconsiderată şi poate viteza nou descoperită a neutrinilor, mai mare decât a luminii, ar trebui s-o înlocuiască.
4. "Modelul Standard" este numele unei teorii foarte importante din fizica particulelor, dar şi aceasta ar trebui revizută dacă nou descoperita viteză a acestor neutrini este mai mare decât a luminii. Rămâne de văzut dacă noua descoperire nu însemnă că orice poate călători mai repede decât lumina, ci doar aceşti neutrini.
5. O mare parte din astronomie ar trebui revizuită. Idei importante despre istoria universului nostru este bazată pe măsurătorile şi teoriile legate de neutrini. Aceştia erau prezenţi din abundenţă la începuturile universului şi dacă acum aflăm că ei au alte caracteristici decât credeam, modelele stelare ar trebui, de asemenea, reviizuite.
Sursa: realitatea.net
Citește și:
Teoria relativităţii a lui Einstein ar putea fi greşită, potrivit unui nou experiment CERN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu