Psihologul Radu Leca a vorbit astăzi despre sentimentul de vinovăție care ține captiv un partener în relație.
În cazul unui divorț, când nu este amiabil, există două părți: un partener care-l dorește și un partener care-l respinge. Întrebat cum ar putea fi convins partenerul care nu vrea divorțul să divorțeze, psihologul Radu Leca a spus, în emisiunea ”Ultrapsihologie” de astăzi: ”Forțat. Îl duci la notariat forțat, îl duci la judecătorie forțat, îl duci la DGASPC forțat, totul e pe forță. Oricum, el nu înțelege decât ceea ce-și dorește. Subiectul dintre cei doi care nu-și dorește divorțul presupune că tu greșești. De ce? Că așa simte el”.
În același timp, apare un sentiment de vinovăție generat de cel părăsit pentru partener. De obicei, cel părăsit este cel care manipulează. ”Când avem de-a face cu un partener manipulativ, singurul lucru pe care-l înveți de-a lungul celor ”n” ani în care ai stat lângă el este să te simți vinovat: mă simt vinovat că te părăsesc, că nu o să mai am amintiri cu tine, că simt nu te vei descurca fără mine, că-mi sugerezi că nu o să fii fericit/ă. Te face să te simți vinovat/ă spunând ”simt că fără tine viața mea nu mai are rost”. Practic, te ține cu forța în interiorul căsătoriei” spune psihologul.
Radu Leca a exemplificat în continuare sentimentul de vină generat de partenerul ”psihopat” din relație: ”E o manipulare în care tu te simți cel vinovat pentru că există cel puțin o secțiune în mintea ta care spune: eu sunt de vină dacă el pățește ceva, eu sunt de vină dacă ea pățește ceva, eu sunt de vină pentru totalitatea lucrurilor care nu vor ieși niciodată, eu sunt de vină că am mâncat bătaie, eu sunt de vină că mi-a zdrobit degetele cu ușa, eu sunt de vină că m-a stropit cu apă fierbinte, eu sunt de vină... Dacă eu nu-i spuneam nimic, nu se întâmpla asta, dacă eu îmi țineam gura, nu se întâmpla asta. Este o proiecție din partea psihopatului către subiectul pe care-l domină și cu care creează un parteneriat fals, pentru că avem de-a face cu o conexiune falsă. Partenerul psihopat îți induce ideea că tu ești de vină, te manipulează mizerabil din toate punctele de vedere, creează un parteneriat fals”.
Partea și mai dureroasă este că acest partener își pune amprenta asupra copilului și asupra relației cu părintele care a cerut divorțul. Vezi cum se întâmplă asta în interviul de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News