Dacă amenințările liderului partidului german de extremă dreaptă AfD Alice Weidel, în legătură cu părăsirea UE de către Germania, devin realitate, Uniunea Europeană este mortă, scrie media internațională.
Weidel a declarat că dacă partidul ei, care crește constant în popularitate, câștigă alegerile, va solicita un referendum pentru părăsirea Uniunii Europene.
Ea crede totuși că AfD nu va ajunge la putere în Germania înainte de 2029, dar insistă că viitorul rol al AfD în guvern este inevitabil. Cu toate acestea, în Germania este în vigoare așa-numitul "parbriz" - un acord care împiedică orice formă de coaliție sau cooperare a AfD cu alte partide.
În consecință, în ciuda forței sale în sondaje, AfD nu are un rol principal în niciunul dintre guvernele statelor federale din cele 16 ale Germaniei. Germania este inima Uniunii Europene, este imposibil de imaginat UE fără Germania. Cred că de aceea partidele principale germane sunt devotate UE și pur și simplu nu discută despre necesitatea de a rămâne în comunitatea națiunilor europene, scrie portalul croat Index.hr, citat de publicația B92.
Germanii, recunoscuți ca europeni, sunt, de asemenea, puternic în favoarea ideii de UE, potrivit unui sondaj realizat de Konrad Adenauer Stiftung, un think tank legat de principalul partid de opoziție de centru-dreapta CDU.
Analistul politic Žarko Puhovski declară pentru Index că și dreapta în Germania este divizată în ceea ce privește UE.
"Un concept pragmatic în dreapta este că e un instrument pe care îl putem folosi pentru dominația germană în Europa, pentru o preluare pașnică a Europei. Este multă adevăr în asta și Germania a jucat un rol important în UE de ani de zile. Acest rol a fost, de asemenea, întărit de ieșirea Marii Britanii. A doua parte aplică literalmente propria sa ideologie suveranistă, care nu este în favoarea conceptului de stat asupra statului, și, ca toți naționaliștii, ei cred că doar Dumnezeu poate fi deasupra statului", explică el.
În răspuns la o întrebare ipotetică despre posibila ieșire a Germaniei din UE, Puhovski afirmă că scenariul este nerealist, dar că, dacă s-ar întâmpla asta, UE ar avea probleme mari în a supraviețui fără Germania.
"Plecând de la presupunerea unui scenariu nerealist în care Germania ar părăsi UE, cred că UE ar avea o perioadă foarte dificilă să se mențină fără ea. Ieșirea ar întări astfel de tendințe în țări precum Slovacia, Ungaria și poate Polonia dacă există o inversare a relațiilor majoritare în politica de acolo. În general, UE ar supraviețui ca formă, dar ar pierde sensul său. S-ar putea chiar dezintegra. Este o situație ipotetică și nu o văd ca pe o posibilitate realistă", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu