Dacă NU ai râs de garsoniera de 11 mp din Cluj, trebuie să vezi asta. Dacă ai râs, cu atât mai mult!

Am râs, am glumit, dar nu părăsim incinta!

În aceste zile, după ce garsoniera din Cluj, de 11 metri pătrați, a devenit virală și ținta glumelor, tot apar informații despre alte garsoniere sau apartamente mici, scoase pe piață la prețuri de aproximativ 30.000 de euro. Garsoniera din Cluj, de 11 mp, era dată spre închiriere, la un preț de 200 de euro/lună. Se pare că a fost închiriată rapid, la 180 de euro/lună. 

Nu e de vină cine cere, e cine dă! 

Noi spunem că ”(...) nu e cine cere, e cine dă”. În ultima vreme, România a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari, iar prețurile sunt crescute cu accelerația la podea. Și nu ne aflăm aici în niciun context internațional. Din contră, în alte state, cu banii pe care i-am da pe un apartament în România, acum ne putem cumpăra case impresionante chiar. Când viața devine mai scumpă, casele scoase pe piață în alte state nu se scumpesc, pentru că nu e susținută scumpirea, nu are cine să le cumpere. În România, suntem aparte. Ne îndatorăm pe viață pentru 50 de metri pătrați. Pe deasupra, și la dobânzi uriașe. În România, plătim cât nu face și tot noi suntem acei oameni care facem glume pe rețelele sociale, aceiași oameni cu credite pe 20 - 30 de ani. Asta e România, alta variantă nu e? Ar fi fost, dacă cineva ar fi fost preocupat de educația financiară a românilor. Dar nu e nimeni și asta se vede în fiecare colț de țară, în fiecare serviciu, în fiecare ban aruncat, în fiecare preț umflat susținut de cumpărător. 

Citește și: TVA-ul pentru locuințele noi a scăzut în 2022, nu și prețurile. Guda arată o MANIPULARE grosolană. Ce să cauți pe Google înainte de a-ți cumpăra o casă

”Râde ciob de oală spartă”... din păcate

Culmea e că în România vorbim despre străzi neasfaltate, toalete în curte, case, inclusiv din Capitală, care nu sunt legate la curent, canalizare, gaze (și nu, nu au surse independente verzi), dar râdem de o garsonieră de 11 metri pătrați, de parcă a căzut acum din cer în mijlocul Clujului. Amuzant e că s-a râs, s-a glumit pe seama unei garsoniere  amenajată cu stil și util, în spațiul existent, că doar n-a construit proprietarul blocul comunist (blocurile cu garsoniere de 11 mp au fost construite în anii `70 în mai multe cartiere muncitorești din Cluj - Napoca, precum Mănăştur, Gheorgheni, Mărăşti, Zorilor, Iris). La o simplă aruncare de privire, orice pasionat de design interior ar vedea paleta de culori simplă (non-culori alb, gri), pata de culoare dată de canapea, faianța de la bucătărie tip subway, ușor de curățat, utilizarea eficientă a spațiului existent și lista continuă. Pentru cine a amenajat spațiul, e foarte bine gândit și ales. Prețul e mare? Probabil că da, dar cine decide? ”Piața” e răspunsul corect. Și dacă ”piața” plătește, mai e mare prețul sau e prețul pe care-l acceptă? 

O altă garsonieră a fost scoasă la vânzare cu 27.000 de euro, în Cluj. Are 13 mp. Dacă facem un calcul, în baza chiriei plătite pe un produs similar, vedem că... ce credeți? E SUB prețul pieței. Dacă raportăm garsoniera la chiria de 180 de euro/lună, prețul corect ar fi peste 32.000 de euro. Deci cine face piața? Râdem, glumim, dar chiar noi, când plătim! 

Citește și: EXCLUSIV  Schimbare radicală pe piața imobiliară, deficit de un milion de case. Adrian Vasilescu, BNR: Nu există în Europa așa ceva și s-ar putea să nu existe nici în lume

”Dar nu suntem în America aici!”

O vorbă a consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, mi-a rămas în minte: ”Dar nu suntem în America aici”. Vezi aici 

Americanii gândesc despre europeni că trăiesc în case înghesuite. Eu aș spune că nu prea avem aer. Casele sunt, într-adevăr, mici, terenurile, la fel. Apartamentele, de asemenea. Pe spații verzi nu se pune deloc accentul în România. Procentul celor care nu se încadrează în acest tipar este mic. Dar, dincolo de aceste aspecte, tot americanii sunt cei care au dezvoltat o tendință în ale imobiliarelor, casele mici. Le găsiți ca ”tiny house” și poate - dacă nu știați deja- e uimitor ce design reușit și ce spații utilizate la maximum pot exista într-o astfel de casă. Nu sunt toate la fel, ci excelează prin designul de interior, confort și... preț. Sunt ideale pentru adolescenți sau tinerele cupluri la început de drum. Unele sunt mutabile (pe roți), altele sunt stabile și sunt cel mai des găsite în mijlocul unor terenuri impresionante, ce oferă intimitate cumpărătorului și-l lasă se bucure de natură. Oricum ar fi, de acele case nu râde nimeni, deși cele mai multe au o amprentă la sol cuprinsă între 10 metri pătrați și aproximativ 30 de metri pătrați, cel mult. În această suprafață, de cele mai multe ori, vorbim de cel puțin cameră de zi, bucătărie deschisă, baie, dormitor, terasă. Prețurile, evident, variază în funcție de stat, dar sunt și prețuri de 20 - 30.000 de dolari, precum și prețuri de 50-60.000 de dolari, iar casele se dau, în acești bani, complet utilate și mobilate. 

Citește și: BOOM imobiliar în 2021 în România. 2022 se îndreaptă spre noi recorduri. Iancu Guda arată TREI CALCULE simple de făcut înainte de a-ți cumpăra o locuință

Dacă această ”modă” ar apărea în România, de case mai mici și mai mult verde, probabil am râde, uitând că, de multe ori, nu avem nevoie de mai mult de atât, de un loc al nostru și de mai mult aer.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Tiny Houses (@tiny.houses)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Tiny House | Tiny Home (@tinyhouse.yes)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Tiny Houses Perfect (@tinyhousesperfect)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Tiny Houses Perfect (@tinyhousesperfect)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel