Ungaria ar putea pierde bani importanți din cauza prieteniei cu Rusia.
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, critică lipsa de acţiune a Ungariei faţă de Rusia. Potrivit La Libre Belgique, Didier Reynders a atras atenţia că "Trebuie să facem presiune foarte puternică" asupra Ungariei, deoarece "putem presupune că legăturile sale foarte apropiate cu Rusia o împiedică poate să acţioneze".
"Subiectele de contencios dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni. Comisia Europeană se îngrijorează în special din cauza corupţiei care ameninţă buna utilizare a fondurilor europene în ţară. Comisa a ameninţat că va priva Ungaria de finanţări de 7,5 miliarde de euro, dacă reformele promise de guvernul ungar nu sunt puse în practică repede", mai menţionează La Libre Belgique, conform RADOR. Sub titlul "Cumpărarea democraţiei", publicaţia portugheză Jornal de Noticias publică un comentariu în care susţine că avertismentul dur lansat de forurile EU privind blocarea fondurilor pentru Budapesta "este un prim pas clar pentru a arăta Ungariei că nu poate fi membră a Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, să-şi continue deriva autocratică. Dacă Orban nu va da înapoi, cele 7,5 miliarde de euro din fondurile comunitare, din cadrul politicii de coeziune, nu vor ajunge niciodată la Budapesta.
Citește și: Ungaria nu se lasă: "Vă convine sau nu, vom continua negocierile cu ruşii"
Odată cu decizia Consiliului European - care va fi ratificată de Comisia Europeană - Bruxelles-ul pare să fi prezentat în sfârşit un adevărat cartonaş roşu practicilor totalitare ale guvernului lui Viktor Orbán, care până acum trăise bine cu ameninţările verbale. Măsurile ar putea fi aplicate Poloniei vecine. Să fim atenţi, pentru că în curând s-ar putea să vorbim despre alte state europene. Autocraţiile, ca o pată, cuceresc treptat vechea Europă", conchide La Libre Belgique.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia se va opune oricăror încercări ilegale din partea instituțiilor UE de a opri finanțarea UE pentru orice stat membru, inclusiv Ungaria.
Morawiecki și-a declarat solidaritatea cu Ungaria în ceea ce privește problema finanțării UE. Potrivit șefului guvernului polonez, guvernul ungar a pregătit detaliile unui acord între acesta și Comisia Europeană, care a fost prezentat Comisiei UE.
Comisia Europeană a propus duminică ca Consiliul European să aprobe activarea mecanismului de condiționare pentru a suspenda aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea bugetului UE pentru ceea ce Comisia susține că reprezintă corupție și preocupări legate de statul de drept în Ungaria.
În ceea ce se conturează a fi un eveniment major din istoria proiectului european, dacă UE va avansa cu o astfel de reducere a finanțării, va marca primul moment când mecanismul de condiționalitate va fi folosit împotriva unui stat membru. Consiliul European are acum o lună pentru a aproba poziția comisiei cu majoritate calificată de voturi. Declarația lui Morawiecki pe această temă sugerează că Polonia se va opune propunerii Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci