A avea o parolă ușor de ghicit este una dintre cele mai simple modalități de a supune smartphone-urile și computerele la atacuri cibernetice.
În ciuda avertismentelor nesfârșite, se pare că parolele de tip ”1234” rămân preferatele oamenilor. Deși ați putea crede că ați fentat hackerii schimbându-vă periodic parola, există zeci de alte combinații ușor de ghicit care vă pune în pericol informațiile personale.
Acesta este motivul pentru care Cyber News a examinat aproximativ 15.212.645.925 de parole folosite de oameni. Din acest set masiv de date, doar 2.217.015.490 au fost unice, ceea ce demonstrează că milioane de oameni din întreaga lume folosesc parole similare.
Iată lista celor 10 cele mai comune parole din 2023: 123456, 123456789, qwerty, parola, 12345, qwerty123, 1q2w3e, 12345678, 111111, 1234567890. AICI poate fi consultat Raportul 2023 pentru parole vulnerabile.
Sfatul rămâne clar, majoritatea experților sfătuiesc utilizatorii să se asigure că își schimbă parolele în mod regulat și că folosesc o combinație care este greu de ghicit.
O parolă puternică este una care conține adesea cel puțin 12 caractere și un amestec variat de litere mari și mici, numere și simboluri. Deși sună prea complicat, majoritatea companiilor de tehnologie precum Apple și Google vor genera coduri pentru tine, care vor fi salvate în siguranță. Utilizarea acestui tip de generator de parole este cea mai simplă și rapidă modalitate de a crea parole puternice.
Potrivit publicației Supereva, Naveed Islam, Chief Information Security Officer la Dojo, a spus: ”Ar trebui să evitați să utilizați orice fel de informații personale în parolele dvs., cum ar fi numele dvs., data nașterii sau numele animalului dvs. de companie, deoarece aceste informații pot fi descoperite cu ușurință de hackeri din profilurile rețelelor sociale sau chiar din conversații!”
Un alt sfat important este să vă asigurați că aveți coduri diferite pentru conturile dvs. O singură parolă pentru mai multe conturi este bucuria unui hacker. Dacă doar unul dintre conturile dvs. este compromis, luați în considerare toate celelalte conturi compromise. Experții în securitate recomandă schimbarea parolelor la fiecare 90 de zile pentru a vă menține conturile în siguranță și băieții răi la distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News