Dacian Cioloș a votat Raportul Matic al Parlamentului European care prevede că și bărbații pot naște.
Parlamentul European a votat Raportul Matic. Printre cei care s-au expus pro acestei inițiative a fost și Dacian Cioloș, scrie Capital.ro. Raportul privește ”situația drepturilor sexuale și reproductive din UE, din perspectiva sănătății femeii” și prevede că și bărbații pot naște.
Pro au mai votat și următorii europarlamentari români: Nicolae Ștefănuță, Vlad-Marius Botoș, Vlad Gheorghe, Dragoș Tudorache, Alin Mituță, Ramona Strungariu și Nicolae Ștefănuță, toți membri ai USR-PLUS, din grupul Renew.
Împotriva raportului au votat: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Chris Terheș, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Marian Grapini, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor, Eugen Tomac, Lorant Vincze, Iuliu Winkler.
Totodată, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Crețu, Siegfreid Mureșan, Dan Nica, Rovana Plumb și Mihai Tudose au ales să se abțină de la vot.
Raportul Matic al Parlamentului European, care prevede că și bărbații pot naște sau că avortul e drept fundamental al omului, a fost adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 împotriva și 42 de abțineri.
Raportul privește “situația drepturilor sexuale și reproductive din UE, din perspectiva sănătății femeii”, și propune, printre altele:
1. Considerarea avortului că “drept fundamental al omului”.
2. Impunerea educației sexuale obligatorii în școli.
3. Eliminarea dreptului la libertatea de conștiința a doctorilor și personalului medical, în baza căruia aceștia nu fac proceduri medicale (ex. avort) care le încalcă conștiința.
Acest raport care este fără caracter obligatoriu a fost dezbătut intens în sesiune plenară. Documentul face apel la statele membre "să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii".
Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la "produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură", scrie Antena3.ro. Totodată, este solicitat un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei. Raportul este dur criticat de Biserica Catolică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci