Dacian Cioloș jubilează după decizia în cazul Roșia Montană: "Ciolacu să explice declarațiile alarmante" 

Dacian Cioloș, unul dintre principalii politicieni acuzați că ar putea fi de vină în cazul în care România ar fi pierdut procesul cu Gabriel Resources, îi cere explicații premierului Marcel Ciolacu. 

Dacian Cioloș jubilează după ce Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a decis să dea României câștig de cauză în procesul cu Gabriel Resources, care vizează exploatarea minieră de la Roșia Montană. 

În timpul mandatului de premier, Dacian Cioloș a semnat dosarul de solicitare de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Avocații României, care apărau interesele României la Washington au avertizat că această decizie ar putea fi una care ar putea duce la pierderea procesului cu compania canadiană. Până zilele trecute, politicienii din România declarau că țara noastră ar șanse foarte mari să piardă procesul, discutându-se de despăgubiri cuprinse între două și șapte miliarde de dolari pe care România ar trebui să le plătească. 

Din luna ianuarie, acțiunile Gabriel Resources aproape că s-au dublat pe bursa canadiană. 

"Roșia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt.

Premierul Ciolacu va trebui să explice in zilele următoare, de ce a ieșit cu declarații alarmante, anunțând pierderea iminentă a procesului de către Romania, lucru care a dus la creșterea acțiunilor companiei Gabriel Resources la Bursă?

În interesul cui au fost aceste declarații iresponsabile? Pentru că în interesul României și a demnității noastre nu au fost în niciun caz!" a scris Dacian Cioloș pe Facebook. 

Decizia ar putea fi totuși atacată de Gabriel Resources

Compania canadiană are la dispoziție 20 de zile pentru a exercita o cale extaordinară de atac în urma deciziei Curții de Arbitraj de la Washington. 

"Sunt 20 de zile în care decizia şi motivele care au stat la bază nu se pot comunica, pentru că fiecare dintre părţi solicită ca anumite date din decizie să nu fie făcute publice după expirarea celor 20 de zile. Instanţa publică, pe pagina de internet, decizia şi după care sunt patru luni la dispoziţie pentru a ataca decizia. Motivele trebuie să fie bine întemeiate, să vedem ce va urma în perioada următoare şi să vedem cum se vor derula lucrurile", a spus ministrul de Finanțe Marcel Boloș, la scurt timp după aflarea deciziei de la Washington. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel