Europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu, a vorbit, joi, în exclusivitate pentru DCNews, despre un subiect extrem de delicat care face obiectul unei dezbateri aprinse la nivelul Parlamentului European.
Daciana Sârbu face parte atât din Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, cât și din Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, dar este și raportor din partea socialiștilor pe subiectul clonării, care face obiectul unei dezbateri aprinse la Bruxelles.
”E un subiect pe care practic l-am moștenit din mandatul trecut, când am fost și atunci raportor: alimente din carne clonată. Poziția în Comisia de Agricultură e puțin diferită de poziția din Comisia de Mediu. Sigur că noi susținem în Parlament interzicerea clonării în toate domeniile practic, în sensul că Comisia și Consiliul susțin că urmașii animalelor clonate - sigur, intru în chestiuni tehnice - ar putea fi acceptați. Deci nu primul animal clonat, ci urmașii lor și carnea acestora. E o dezbatere, vă menționez de ea pentru că e o dezbatere foarte aprinsă, care nu s-a încheiat în mandatul trecut, pentru că nu s-a ajuns la un acord și am preluat-o în acest mandat, unde nu văd un succes”, a declarat europarlamentarul PSD, la DCNews Live.
”E o dezbatere etică, pentru că se omoară prea multe clone, sau este o dezbatere legată de calitatea alimentelor?”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.
”E o dezbatere etică, nu doar că omori prea multe clone, ci pentru că oamenii, în general, nu-și doresc să mănânce alimente provenite de la un animal clonat. Practic, deschidem o a doua cutie a Pandorei, pentru că pe prima deschis-o în momentul în care am acceptat organismele modificate genetic și acum vorbim ca și când e absolut normal și natural să consumăm legume modificate genetic sau alimente procesate din aceste legume, cereale.
Nu-mi doresc ca peste 20 de ani să vorbim la fel de normal și obișnuit despre carne clonată. E un proces foarte scump și, deocamdată, nu este atât de mare presiunea din partea producătorilor și a pieței, pentru că, fiind procesul scump, produsul final ar fi la fel de scump. Și dacă argumentul ar fi că aceste produse clonate ar salva lumea de foamete, atunci aș înțelege că am putea dezbate la modul serios.
(...) Contraargumentele vin din partea cealaltă, susținând că nu există niciun pericol pentru sănătate, ci doar o dezbatere etică”, a replicat Daciana Sârbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu