Comisia Europeană întârzie de aproape 10 ani finalizarea unor reguli foarte importante de nutriţie, care ar îmbunătăţi semnificativ modul în care se hrănesc cetăţenii europeni şi i-ar ajuta pe aceştia să ia decizii în cunoştinţă de cauză în legătură cu alimentaţia, atrage atenţia Daciana Sârbu într-o interpelare adresată forului european. Cetățenii sunt induși în eroare și convinși să consume produse pretins „sănătoase”, din cauza informatiilor insuficiente, consideră eurodeputata PSD.
O reglementare din 2006 obliga Comisia să stabilească, până în 2009, „profiluri nutriţionale", conţinând criterii clare pe care un aliment trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi prezentat drept „sănătos" (şi care ar împiedica alimente bogate în grăsimi, sare ori zahăr să se promoveze ca fiind benefice).
Profilurile nutriţionale sunt un instrument absolut necesar pentru ghidarea consumatorilor către opţiuni mai sănătoase în privinţa modului cum se hrănesc, consideră Daciana Sârbu, care arată că întârzierea definirii acestor profiluri „subminează legislaţia europeană privind nutriţia şi implicit protecţia pe care aceasta ar trebui să o ofere consumatorilor".
Obezitatea va continua
„Comisia ar trebui să recunoască onest că nu intenţionează să adopte aceste profiluri, din moment ce termenul la care trebuia să le prezinte a expirat acum 7 ani. Dar are şi obligaţia să ne explice de ce! Vorbim de reguli care ar ajuta, de exemplu, o mamă să evite să-i cumpere copilului un suc plin de zahăr, care astăzi, în absenţa acestor reguli, se poate promova ca fiind „sănătos". Mulţi copii, în special, sunt atraşi de alimente nesănătoase, iar părinţii lor nu sunt ajutaţi să se informeze corect cu privire la conţinutul acestora. Instituţiile nu-şi fac datoria, deşi ar putea să-i protejeze prin legislaţie mai clară. În acest fel, fenomenul obezităţii infantile va continua să crească într-un ritm susţinut", afirmă Daciana Sârbu, care este vicepreşedintă a Comisiei de Sănătate din Parlamentul European.
[citeste si]
În luna mai 2015, eurodeputata i-a scris Comisarului european pentru Sănătate, cerându-i reglementarea mai clară a modului cum sunt promovate alimentele pentru copii. Mai precis, a propus stabilirea clară a unor criterii nutriţionale pe care alimentele trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul să fie promovate către copii. Ca bază ştiinţifică pentru definirea acestor criterii, Daciana Sârbu a susţinut modelul profilurilor nutriţionale lansat recent de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie Școalapentrusănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News