Noile descoperiri arheologice evidențiază o practică alimentară la care nu ne-m fi așteptat - dacii mâncau carne de câine.
Cercetătorii au efectuat noi cercetări la Radovanu, sit arheologic din județul Călărași, unde au descoperit o practică alimentară destul de bulversantă - dacii mâncau carne de câine, potrivit Gadget Report.
Arheologii români Adrian Bălășescu și Valeriu Sîrbu au confirmat acest lucru într-o prezentare la Muzeul Județean Buzău, unde au prezentat noile dovezi arheologice care atestă o serie de practici destul de bizare.
În situl arheologic de la Radovanu au fost descoperite zeci de oseminte de câine cu urme de cuțit. Acest lucru reprezintă o dovadă că de pe acestea s-a curățat carnea, care ar fi fost consumată de daci, cel mai probabil atunci când nu aveau alternative alimentare. Teoria contrastează puternic cu ceea ce se spunea despre legăturile dintre daci și câinii lor, anume că erau cei mai buni prieteni și canini păzeau turmele și erau folosiți la vânătoare.
Potrivit arheozoologului Adrian Bălăşescu, fenomenul de cynofagie, adică obiceiul consumării cărnii de câine, a fost identificat doar la Radovanu şi Fundeni în perioada a doua a epocii fierului (La Tene – 300 – 100 îen), ceea ce demonstra că geţii consumau, probabil sporadic, această specie.
CITEȘTE ȘI - Locul unde s-ar fi sinucis Decebal. Legenda mai puțin cunoscută pe care sigur nu ai învățat-o la școală / video
„Pe de o parte, sunt mulţi câini înhumaţi sub case, sub vetre, fapt ce dovedeşte un ataşament al acelei familii sau al cuiva din familie. Pe de altă parte, în aceleaşi situri, în acelaşi timp, a existat consumul cărnii de câine. Oasele fragmentate, cu urme de lovituri, de tăiere ori de foc, descoperite în locuinţe, în gropi ori în stratul arheologic din aşezări, deseori împreună cu resturi de oase de la alte specii de animale, indică, indubitabil, consumul cărnii câinelui în alimentaţia curentă“, a declarat arheologul Valeriu Sîrbu, în cadrul unei sesiunii ştiinţifice despre alimentaţia geto-dacilor, organizată la Muzeul Judeţean Buzău.
În situl arheologic au fost descoperite cel puţin 20 de resturi cu urme fine de cuţit, dovadă că s-a curăţat carnea de pe oase.
„S-au găsit oase de câini şi s-a putut stabili că o parte dintre ei au fost omorâţi, pe o parte dintre oase sunt urme de curăţare a cărnii, pe o parte s-au găsit urme de pârlire, de frigere a cărnii. Fiind descoperite împreună cu oase de porci, ovicaprine, vite şi resturi de bucătărie, nu există niciun dubiu din punct de vedere al zooarheologilor că s-au consumat ca şi celelalte animale“, a declarat Valeriu Sîrbu, arheolog, citat de Adevărul.
„Am observat diferite urme de dezarticulare a animalului, adică tăierea animalului în diferite porţii. Am găsit un femur întreg care la nivelul capului femural, cel care vine în coxal, apar urme de tăiere. Avem de asemenea un coxal cu multiple urme de tăiere, precum şi o vertebră cu urme de tăiere pe interior. Sunt urme fine, în general de la cuţit, şi urme grosiere, cele datorate unui satâr, topor. Urmele de descărnare sunt în general foarte discrete”, a precizat istoricul Adrian Bălăşescu, în cadrul aceleiaşi sesiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu