EXCLUSIV  Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertisment pentru partide: Atenție la euroizarea economiei. Trebuie să ținem cu dinții de moneda națională

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre riscul euroizării economiei din România.

Alegeri prezidentiale 2024

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a fost invitat la emisiunea „D` Economic News”, al DC News, moderată de Alex Vlădescu, unde a vorbit despre fenomenul euroizării economiei din România:

„Creșterea economică va fi considerabil inferioară celei din 2022, inflația, de asemenea, va fi substanțial inferioară, că nu se va mai putea vorbi de acel efect de inflație surpriză, care a ajutat bugetele peste tot în Europa, deoarece cheltuielile sunt cele care  sunt, în timp ce PIB-ul este mult mai mare. Am avut o creștere a PIB-ului nominal în jur de 20%. Cheltuielile rămân aceleași, dar datoria publică scade ca pondere din PIB, deși ea crește în termeni nominali. Toate guvernele au beneficiat de acest efect pozitiv, însă pe termen lung nu te poți baza pe inflație, pentru că e foarte păcătoasă.

Ea afectează psihologia oamenilor, poate apărea o re-euroizare a sistemului, o fugă de moneda națională. În România s-a reușit o autohtonizare, iar moneda națională a însemnat mult mai mult în tranzacții. După criza financiară aveam 1/3 în moneda națională, iar acum avem peste două treimi“, a spus Daniel Dăianu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  În România, cine câștigă puțin plătește mai mult decât cel care câștigă mult. Daniel Dăianu, CF, despre excepțiile pentru IT-iști: Asta sună a șantaj

Daniel Dăianu, avertisment pentru partide

„Ce înseamnă această fugă de moneda națională“, a întrebat jurnalistul Alex Vlădescu.

„Fuga de moneda națională înseamnă o re-euroizare, care vulnerabilizează mult sistemul. De pildă, agenții economici ar trebui să-și deconteze toate operațiunile, cetățenii ar trebui să-și facă toate plățile, iar când se fuge de moneda națională înseamnă că nu există încredere în economia țării. Ăsta e lucrul cel mai grav și până să se ajungă aici, România ar avea mari probleme cu piețele financiare.

Și acum, dobânda pe care o plătim la obligațiunile suverane, în moneda locală, e de departe cea mai înaltă. Noi trebuie să ținem cu dinții și să protejăm încrederea cetățenilor în moneda națională, iar ca să se realizeze așa ceva trebuie ca Ministerul de Finanțe să convingă toate celelalte ministere și să se adopte în mod ferm o regulă de funcționare să nu se facă solicitări care să depășească putințele bugetului. Același lucru trebuie să fie clar și pentru partidele care formează coaliție. O fi războiul încă la granița României, o fi situația cauzată de tranziția energetică, dar nu poți să faci abstracție de putințele bugetului. În 2023 va fi mai greu decât în 2022, pentru că nu avem această inflație surpriză.

Nu trebuie să ne lansăm în promisiuni care să se concretizeze în suplimentări pe bugetul național și, totodată, trebuie să existe curaj în a adopta măsuri de creștere a veniturilor. Din păcate, de fiecare dată guvernele au marșat pe cum să facem ca să răspundem nevoilor. Este de înțeles, pentru că am avut aceste șocuri, dar, pe de altă parte, nu s-a dat o atenție părții de venituri. În mod sistematic să-a spus că nu este cazul să facem modificări în regimul fiscal care să aducă resurse bugetului public. Există foarte multă ipocrizie, inclusiv acum“, a spus, la DC News, Daniel Dăianu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel