Rusia ar vrea să negocieze pacea cu Ucraina, anunţă presa britanică. Solicitarea ar veni de la un oficial de rang înalt de la Kremlin, apropiat lui Putin.
Conform Daily Mail, un oficial de rang înalt de la Kremlin a contactat mai mulţi şefi de agenţii de informaţii occidentale şi diplomaţi pentru a vorbi despre posibila pace în Ucraina. Apropiatul lui Putin ar fi spus că o bună parte din elita Moscovei este îngrijorată de traiectoria invaziei declanşată de Vladimir Putin, dar şi alarmată de sancţiunile impuse de ţările occidentale.
Un document care ar fi circulat pe la şefii agenţiilor de informaţiilor ar fi titrat: "Un reprezentant al cercului interior al lui Putin trimite semnale despre dorinţa de a negocia. E panică în elita Kremlinului".
Este încă neclar despre cine este vorba, dar sursa din Kremlin este descrisă drept "un stâlp al regimului" din Rusia.
De altfel, un diplomat ucrainean a explicat că nu s-ar mira ca oficialii de la Kremlin să contacteze agenţiile de informaţii fără ştirea lui Putin.
"S-a întâmplat şi la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Când oficialii unei părţi sunt îngrijoraţi de viitorul lor, iau măsuri ca să şi-l asigure", a transmis acesta.
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP.
"Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor", a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.
Potrivit lui, "Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp".
El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot "să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate".
CITEŞTE ŞI Muncitorii ruși care au venit să restaureze Donbasul, rămași fără salarii. Aceștia au făcut un videoclip pentru a-i bate obrazul lui Putin
Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.
Ele au avansat câteva zeci de kilometri spre vest dar cele trei poduri (două rutiere şi unul feroviar) care traversau fluviul în zona pe care o controlau au fost bombardate în ultimele săptămâni.
Cel mai important este podul Antonivski, într-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfârşitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit în această săptămână.
"Ieri (vineri), forţele noastre armate au reuşit în cele din urmă să lovească eficient podul din apropiere de Nova Kahovka. Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor", afirmase deja sâmbătă seară Serghii Hlan.
Ministerul britanic al Apărării a confirmat sâmbătă, în briefingul său cotidian, că "principalele două poduri rutiere de acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al Denpr sunt probabil scoase din uz", notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News