Daimler avertizează din nou asupra scăderii profitului în 2019, pe fondul problemelor legate de vehiculele diesel

Daimler şi-a înrăutăţit estimarea privind câştigurile din acest an, pentru a patra oară în ultimele 13 luni, după ce a majorat cu milioane de euro provizioanele pentru problemele legate de rechemarea în service a vehiculelor diesel, transmite Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

Vineri dimineaţă, acţiunile Daimler înregistrau la Bursa de la Frankfurt un declin de 4,5%, la 44,54 euro, cel mai redus nivel din ultimele şase luni. Titlurile au scăzut cu aproximativ 22% în ultimele trei luni.

În trimestrul doi din acest an, producătorul auto german se aşteaptă la pierderi operaţionale de 1,6 miliarde de euro, faţă de un profit de 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2018. În 2019, profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) ar urma să fie "semnificativ mai scăzut" decât cel înregistrat anul trecut, după ce anterior producătorul auto german estimase un câştig similar cu cel înregistrat anul trecut.

Daimler a avertizat şi asupra declinului de pe pieţele auto şi al numărului mai mic de modele ce vor fi lansate anul acesta. 

Este al doilea avertisment din mai, când Ola Kaellenius l-a înlocuit pe Dieter Zetsche în funcţia de director general.

Provizioanele suplimentare pentru rechemarea în service în diverse regiuni a vehiculelor Mercedes-Benz cu motoare diesel ar urma să se ridice la 1,6 miliarde de euro, a anunţat vineri Daimler, fără a da detalii suplimentare.

De asemenea, provizioanele legate de rechemarea în service a maşinilor echipate cu airbag-uri Takata vor creşte cu aproximativ un miliard de euro.

În primul trimestru din acest an, vânzările Mercedes-Benz, divizia de lux a Daimler, au scăzut cu 7%, din cauza problemelor de producţie înregistrate la fabricile din America de Nord: Aguascalientes (Mexic), Charleston (Carolina de Sud) şi Tuscaloosa (Alabama).

Marja de profit operaţional la divizia Mercedes-Benz va fi de doar 3 - 5%, faţă de prognoza anterioară de 6 - 8%.

Luna trecută, Ministerul Transporturilor din Germania a cerut Daimler să recheme în service încă 60.000 de maşini Mercedes-Benz fabricate în perioada 2012 - 2015, deoarece aveau instalate dispozitive capabile să reducă emisiile în cadrul testelor de laborator. De asemenea, autorităţile de la Berlin au anunţat că vor extinde investigaţia şi la alte modele. 

După ce Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Guvernul de la Berlin a ordonat efectuarea de teste de emisii la toatele modelele de autovehicule aflate în prezent în circulaţie în Germania. 

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia evitării unui accident sau a pagubelor produse motorului. În consecinţă, Guvernul german a cerut producătorilor auto să revizuiască acest mecanism. 

De asemenea, Daimler a rechemat la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încălcau standardele privind emisiile. Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler.

Boardul Daimler a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel