Dall-E 2, cel mai controversat algoritm de Inteligenţă Artificială, continuă munca lui Michelangelo

Rețeaua neuronală Dall-E mini a făcut furori pe internet şi a iscat multe controverse. Iată de ce.

"Pe bună dreptate, se poate spune că acest algoritm de Inteligență Artificială nu duce lipsă de imaginație. Atunci, care mai este rolul artistului uman în fața unei inteligențe artificiale? Acum avem Dall-E 2 care începe să fie folosită tot mai des de marele public. Acesta nu numai că poate edita imagini destul de bine, dar are capacitatea de a extinde imaginile existente, generând ceea ce „crede” că ar trebui să se afle în mod logic dincolo de cadrul imaginii", scrie curiozitate.ro

Asta este exact ceea ce a făcut un utilizator Reddit cu faimoasa pictură în frescă a Capelei Sixtine a lui Michelangelo, „Crearea lui Adam”. Adus în atenția noastră într-o postare pe Twitter făcută de utilizatorul FLKDayton, Dall-E a făcut câteva predicții cu privire la modul în care imaginea ar trebui să fie finalizată. Este ciudat să ne gândim la ce se află dincolo de universul vizibil şi observabil, dar când o inteligență artificială poate pune totul în context într-un mod atât de ciudat de adecvat, şocul este şi mai mare. Clipul de mai jos spune totul:

Ce este, mai exact, Dall-E

Numele DALL-E este inspirat de faimosul artist suprarealist Salvador Dali, iar creațiile sale sunt cât se poate de interesante. Cercetătorii de la OpenAI, unul dintre cele mai performante proiecte de inteligență artificială, au creat acest program care poate desena o imagine pornind de la doar câteva cuvinte care o descriu. Astfel, pornind de la indicații simple în cuvinte, precum: „un ceainic în formă de avocado”, rețeaua neurală poate realiza chiar şi 10 desene diferite.

Dacă i se cere, programul poate inclusiv să editeze fotografii și să modifice sau să înlocuiască diferite elemente dintr-o poză. Programul, care a fost dezvoltat în decursul a doi ani, este gândit ca un instrument de lucru în special pentru artiștii grafici. Din păcate însă, tehnologia ar putea fi folosită și pentru dezinformare sau manipulare, deoarece poate realiza clipuri deep fake foarte realiste.

Una peste alta, DALL-E este o rețea neurală, adică un sistem matematic conceput să imite cât mai bine rețeaua de neuroni din creierul uman. Tehnologia folosită aici se regăsește în aplicațiile de smartphone cu comandă vocală, dar și în sistemul de navigație utilizat la mașinile autonome. Rețelele neurale învață anumite lucruri după ce analizează o cantitate foarte mare de date. Spre exemplu, observând mii de poze cu un avocado, vor putea apoi recunoaște corect acest fruct. Potrivit I like IT, DALL-E este un pas înainte, pentru că poate face legături între imagini și cuvinte care descriu imaginile. Desenele pe care le realizează sunt create la o rezoluție atât de mare încât par să fie fotografii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel