România are o rată de absorbţie de 67% pentru cadrul financiar 2014-2020, în condiţiile în care aceşti bani mai pot fi absorbiţi până în decembrie 2023, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Până la acest moment, nivelul de absorbţie pentru perioada alocării 2014-2020 - ştiţi că România mai are termen până în decembrie 2023 pentru a absorbi aceşti bani - avem deja 67% rată de absorbţie, sunt 24 de miliarde de euro pe care România i-a absorbit, dintre care 4 miliarde în cursul acestui an. Deja sunt lansate apeluri de proiecte pentru încă 750 de milioane de euro, urmând ca alte 290 de milioane de euro - reprezentând valoarea celorlalte apeluri - să fie cât de curând anunţate public. Ca atare, ritmul este susţinut', a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Dan Cărbunaru a menţionat că problemele generate de creşterea preţurilor, atât cu forţa de muncă, cât şi cu materialele, au încetinit ritmul în care au fost implementate anumite proiecte, dar că Guvernul a luat măsuri în acest sens. „Intervenţia promptă a Guvernului - şi mă refer aici la actele normative care au vizat ajustările de preţuri atât în privinţa lucrărilor care se fac din bugetul naţional, cât şi în legătură cu cele care se derulează cu bani europeni - deja generează efecte şi sperăm într-un ritm cât mai accelerat să recuperăm acele efecte. Nimeni nu a luat în calcul faptul că izbucnirea războiului din Ucraina va genera atât de multe efecte, la care s-au adăugat crize energetice, probleme legate de preţurile la energie, la gazele naturale. Dar măsurile pe care Guvernul le-a luat în ultimele luni încep deja să se resimtă şi vedem o intensificare a ritmului de lucru în acest sens', a spus el.
Totodată, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că trebuie accelerată atragerea banilor din PNRR pentru ceea ce deja s-a realizat. „'Sunt o serie de elemente pentru care se poate solicita decontarea. Am avut discuţii şi săptămâna trecută cu domnul ministru Boloş şi cu ceilalţi miniştri să facă solicitările de decontare, astfel încât banii care sunt la dispoziţia României să poată fi folosiţi', a afirmat acesta, citat de Agerpres.
Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat încrederea, miercuri, că pachetul legilor Educaţiei va fi aprobat de Guvern până la finalul acestei luni, astfel încât în noiembrie să fie supus dezbaterii parlamentare.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul i-a urat bun venit în Executiv noului ministru al Educaţiei, Ligia Deca, exprimându-şi bucuria, totodată, privind creşterea prezenţei feminine în Cabinet.
„Doamna ministru, aveţi o misiune pe cât de dificilă pe atât de frumoasă. Sunt convins că veţi folosi toate cunoştinţele şi energia pentru a face ceea ce se cuvine, astfel încât să asigurăm şansa la educaţie tuturor copiilor şi tinerilor din ţara noastră. Şi, de asemenea, să ridicăm nivelul calităţii în sistemul de educaţie din România. Aţi fost parte la proiectul 'România educată', aţi participat la dezbaterile publice ale pachetului legilor Educaţiei. Sunt convins să împreună cu echipa dumneavoastră la minister veţi face ce este necesar astfel încât până la finele lunii octombrie să avem pachetul de legi aprobat la Guvern şi în luna noiembrie să fie înaintat spre dezbatere şi aprobare în Parlament”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Având în vedere că miercuri se marchează Ziua Educaţiei, prim-ministrul le-a urat la mulţi ani, succes şi rezultate mai bune tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News