Cutremur în București: Consolidare, demolare sau expropriere

Un proiect de lege pentru reducerea riscului seismic prevede obligativitatea proprietarilor de a face expertize tehnice pentru a vedea dacă imobilele prezintă risc seismic. Dacă se dovedește acest lucru, proprietarii vor avea două variante: consolidare sau vânzare. Clădirile nu vor putea fi date spre închiriere și nici nu vor putea fi locuite de către proprietari. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de amenzi penale. Inițiatorul proiectului, Dan Cristian Popescu, deputat FC, a explicat pentru DC News, care sunt prevederile proiectului și ce se va întâmpla cu clădirile cu bulină roșie. 

Proiectul legislativ cu privire la reducerea riscului seismic a fost propus de către deputatul FC Dan Cristian Popescu și este realizat împreună cu experții din construcții și fizica Pământului, dar și cu specialiștii lui Sorin Oprescu, de la Primăria Capitalei. Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a salutat inițiativa și a participat la lucrările de la Palatul Parlamentului. 

“Potrivit proiectului de lege, toate activitățile se suspendă în aceste clădiri. Clădirile care prezintă risc seismic nu mai vor putea găzdui nicio activitate comercială publică sau de orice altă natură. Se va ridica inclusiv funcțiunea de locuință", a declarat Dan Cristian Popescu, pentru DC News.

Proprietarii, care nu au bani de consolidare, încurajați să vândă

Deputatul FC a adăugat: "Vor fi înlocuite bulinele cu panouri prin care vor fi avertizați oamenii cu privire la pericolele la care se expun. Autoritățile locale vor căuta soluții pentru mutarea cazurilor sociale, pentru cei care nu au bani să se mute de acolo. Vom stimula în primă fază zona privată în cumpărarea acestor imobile de la proprietari sau de la proprietarii care nu au bani să le consolideze, de a cumpăra aceste imobile și de a le consolida sau demola și de a construi altceva acolo".

În lipsa cumpărării sau consolidării, exproprierea

"În cazul imobilelor ai căror proprietari nu au bani să le consolideze și nicio firmă privată nu are bani să le cumpere, pentru a investi acolo, ne gândim la varianta exproprierii, statul să vină acolo prin autoritățile locale, să le cumpere la prețul imobilului neconsolidat. De banii aceia oamenii să se poate muta în zone mai mărginașe, într-un loc sigur, în care să nu-și riște viața lor și a familiei lor și primăria să le consolideze și apoi să le vândă, să facă un mic profit pe treaba asta", a explicat Dan Cristian Popescu.

El a adăugat: "Vom avea probabil cazuri de oameni maturi care vor spune <<Domne, chiar dacă nu mai are funcțiune de locuit, eu vreau să locuiesc acolo. E a mea și eu vreau să locuiesc impropriu>>. Astfel, vom avea niște probleme”.

Amenzi penale 

Deputatul FC a precizat că o altă modificare, în urma discuției din Parlament "este schimbarea amenzilor, care s-a dovedit a nu avea niciun efect, cu amenzile penale. Presupune mai multă presiune pe cei în cauză și care vor conștientiza mai mult problema în care se află pentru că nu este vorba doar de viața lor, ci de a celor din jur, a familiei, a persoanelor care intră în clădire, care trec pe lângă acele clădiri, care locuiesc lângă acele clădiri".

Blocurile cu risc seismic- Proprietarii au trei variante: consolidare, demolare sau expropriere

În cazul blocurilor cu risc seismic, deputatul FC a declarat: "Acolo legea va acorda termene scurte în care proprietarii pot pune bani ca să consolideze, să demoleze și să-și facă un alt bloc, dacă nu, după termene scurte, Primăria va interveni și va expropria. Se va da o sumă de bani, la valoarea pieței pentru apartamentele neconsolidate, cu acei bani își vor găsi alte locuințe, iar Primăria va acționa ca un proprietar după".

Banii pentru blocuri sunt bani pentru teren

"Prin acei bani este cumpărat mai mult terenul, nu este cumpărată clădirea, pentru că consolidarea unei clădiri este de trei ori mai scumpă decât construcția uneia noi. Pe baza unei evaluări, Primăria va face o ofertă. Dacă nu este mulțmită, persoana respectivă poate ataca în instanță. Exproprierea se va face indiferent, persoana respectivă nu o poate opri”.  Schimbarea în ceea ce privește exproprierea a fost prevăzută pentru că foarte multe consolidări de blocuri nu au putut fi făcute din cauza unor persoane, care nu au mai vrut ca blocurile să fie consolidate și au deschis procese în instanță, ceea ce a oprit și consolidarea", a adăugat deputatul.

El a explicat că “în cazul monumentelor culturale, probabil că se va merge pe demolare și reconstrucție, e mai eficient”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel