Dan Negru a atras atenția Guvernului asupra unui aspect extrem de important, după ce, astăzi, Ivan Ptzaichin și Ion Caramitru a încetat din viață.
"Am fost în Chișinău când, pe 15 martie, autoritățile au decretat zi de doliu național în amintirea lui Nicolae Dabija, un scriitor. În 2018, când a murit Charles Aznavour, un artist, Franța și Armenia au decretat zi de doliu național. În 2019, când Karel Got - celebrul cântăreț ceh - a murit, în Cehia a fost decretată zi de doliu. Nu-mi amintesc ca România să fi decretat vreodată vreo zi de doliu național în amintirea unui artist sau a unui sportiv. A unor președinți sau a unor politiceni, da. Recunoștința este cea mai sănătoasă emoție umană! Guvernul trebuie să învețe să o arate! La plecarea lui Patzaichin și Caramitru, o zi de recunoștință națională e obligatorie. În ultimii anii, au făcut-o cu artiștii lor Moldova, Franța, Cehia", a scris Dan Negru pe Facebook.
Actorul Ion Caramitru a murit, astăzi, 5 septembrie, pe patul Spitalului Elias, unde era internat de pe 10 august. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.
Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.
A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.
În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).
A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit, astăzi, la vârsta de 71 de ani. Era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. 22 de medalii mondiale are "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață, scrie GSP.ro.
Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a venit cu un mesaj pe reţelele de socializare după această veste tristă.
"E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos. Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!", au scris cei de la COSR pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu